Politic

Maia Sandu, la Taraclia: „În familia europeană sunt îmbrățișate tradițiile fiecărei etnii. Asta vrem pentru Moldova”

Un monument în cinstea eroului național bulgar Vasil Levscki a fost dezvelit astăzi la Taraclia. La evenimentul de inaugurare a participat președinta Maia Sandu și vicepreședinta Bulgariei Iliana Iotova. Șefa statului a menționat că viitorul european al Republicii Moldova este și viitorul european al locuitorilor din Taraclia, încurajând diversitatea culturală și buna înțelegere între etnii.

Maia Sandu // Facebook.com
Sursa: Maia Sandu // Facebook.com

„Comunitatea bulgară din Taraclia este o parte valoroasă a țării noastre. Viitorul european al Moldovei înseamnă și viitorul european al locuitorilor din Taraclia. Uniunea Europeană înseamnă o comunitate care oferă oportunități, egalitate și securitate pentru fiecare membru al ei, pentru toate minoritățile și pentru toți cetățenii. În familia europeană sunt îmbrățișate tradițiile fiecărei etnii, este încurajată diversitatea culturală și oamenii trăiesc în bună înțelegere. Asta vrem pentru Moldova, asta vrem pentru Taraclia”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a adus mulțumiri autorităților de la Sofia pentru sprijinul acordat în implementarea proiectelor în raionul Taraclia și a exprimat încrederea că Bulgaria va susține Republica Moldova „în această perioadă decisivă” privind integrarea europeană.

Prin programul „Satul European”, în raionul Taraclia au fost realizate șapte proiecte în valoare totală de 24 de milioane de lei, au fost reabilitați 26 de km de drumuri, a fost renovat drumul M3 Chișinău-Giurgiulești și am oferit subvenții de 35 de milioane lei pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Tot azi Guvernul de la Chișinău a aprobat proiectul de Acord între guvernele Republicii Moldova și Bulgaria cu privire la transformarea Universității de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia în sucursală a Universității „Anghel Kanchev” din orașul bulgar Ruse.

Vizita vicepreședintei Bulgariei a fost prilejuită de marcarea Zilei bulgarilor basarabeni pe 29 octombrie și Zilei iluminiștilor bulgari pe 1 noiembrie, când bulgarii sărbătoresc spiritualitatea și identitatea națională.

Maia Sandu // Facebook.com
Sursa: Maia Sandu // Facebook.com
Maia Sandu // Facebook.com
Sursa: Maia Sandu // Facebook.com

Cine a fost Vasil Levski

Numit „Apostolul Libertății” și „Eliberatorul Bulgarilor”, Vasil Levski a ideologizat și a elaborat strategia unei mișcări revoluționare pentru eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană.

Conceptele sale au fost descrise ca o luptă pentru drepturile omului, inspirate de liberalismul progresist al Revoluției Franceze și al societății europene occidentale din secolul al XIX-lea. Este cunoscut faptul că Vasil Levski a instituit o largă rețea de comitete secrete în orașele și satele bulgărești. În toamna anului 1868 a plecat în România, unde a contribuit la înființarea Comitetului Revoluționar Bulgar Central, constituit din exilați bulgari.

Pentru declanșarea revoltelor la nivel național întru eliberarea Bulgariei de sub dominația otomană, Vasil Levski a fost condamnat la moarte, prin spânzurare, de către autoritățile otomane în anul 1873. Avea doar 35 ani.

Citește mai mult