Social

Apatridia este prevenită la naștere și în Republica Moldova, ca în alte state europene

Apatridia este prevenită la naștere și în Republica Moldova, ca în alte state europene. Începând cu 1 noiembrie, au intrat în vigoare mai multe modificări la Legea cetățeniei. Acum copilul, născut pe teritoriul Republicii Moldova, atunci când părinții lui sunt fără un statut de ședere legală aici, va primi cetățenia țării noastre, la solicitarea părinților.

Imagine-simbol
Sursa: Imagine-simbol

Noile modificări vin să reducă numărul de apatrizi în țara noastră, dar și să prevină apatridia.

Artiom Cioban din Ermoclia, raionul Ștefan Vodă, s-a născut în Ucraina, dar a locuit toată viața în țara noastră, fără acte. La vârsta de 19 ani, tânărul este elev în clasa a noua. Acum opt luni, cu ajutorul juriștilor de la Centrul de Drept al Avocaților (CDA), el a primit un act în baza căruia poate să obțină documentul de apatrid și să solicite cetățenia Republicii Moldova.

„M-am bucurat că o să am și eu un act și ceva care arată că eu exist”, susține Artiom Cioban.

„La școală am avut foarte multe probleme, totdeauna. Nici nu au vrut să mi-l primească. Când au văzut că este cu documentul, nu știam ce să fac”, spune mama lui Artiom, Anastasia Cioban.

Datele oficiale arată că, în țara noastră, circa 200 de copii nu au documente la naștere.

„De ce nu au un act de naștere? Pentru că părinții, la rândul lor, cu ani în urmă, nu au fost documentați corect, și atunci noi avem generații care sunt fără acte de identitate. Trebuie să existe o cooperare intersectorială mult mai serioasă. Lipsa identității este de fapt o problemă de protecție a copilului”, menționează Mariana Ianachevici, directoarea Asociației „Ave copiii”.

Până în 1 noiembrie, copiii care se nășteau în familii unde părinții nu erau cetățeni ai Republicii Moldova, ca să primească cetățenia statului nostru, era obligatoriu ca unul dintre părinți să dețină dreptul de ședere în țara noastră.

„Faptul că acești copii nu beneficiază de cetățenie îi pune în mare dificultate, pentru că ei pur și simplu nu pot fi înscriși la școală, sau la grădiniță, nemaivorbind de alte drepturi sociale. Acum noi am făcut modificări”, a declarat Angela Munteanu-Pojoga, deputat PAS.

Apatridia se referă la situația în care o persoană nu are cetățenia niciunui stat. Problema e și mai gravă în situația când persoana nu are niciun statut juridic.

„Apatrizii recunoscuți - persoana deține acte de apatrid, asta e situația fericită când omul deține niște documente, documente care îi permit să se angajeze, să meargă la scoală, să meargă la medic, problema cea mare începe atunci când persoana nu este documentată în general”, menționează Oleg Palii, director executiv CDA.

Experți naționali și internaționali, reprezentanți ai autorităților publice centrale, precum și apărători ai drepturilor omului au abordat la Chișinău, în cadrul unui forum, problemele apatrizilor și măsurile de prevenire a cazurilor de apatridie.

„Noi tindem ca fiecare adult, fiecare copil să aibă un act de identificare, ca să poată să fie vizibil în lume. De aceea, această conferință este o oportunitate imensă de a invita toate părțile interesate să se angajeze în soluționarea acestei grave probleme”, a evidențiat Andrew Painter, ofițer de protecție, UNHCR.

Datele oficiale arată că, la 30 iunie curent, în Republica Moldova locuiau circa 2000 de apatrizi, dintre care aproape o mie sunt etnici moldoveni sau persoane de alte naționalități care s-au născut pe teritoriul țării noastre. Totodată, aproximativ 1400 de persoane au un statut juridic nedeterminat. La nivel mondial, numărul apatrizilor se ridică la 12 milioane.

Citește mai mult