Politic

LIVE Directorul SIS, Alexandru Musteață // Mesaj important pentru securitatea națională în contextul războiului hibrid

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, susține un briefing în vederea comunicării unui mesaj important pentru securitatea națională în contextul războiului hibrid.

UPDATE 10:51 Alexandru Musteață: „Republica Moldova este supusă unor atacuri hibride de o amploare fără precedent. Manipularea, propaganda și dezinformarea, tentativa de schimbare a guvernului prin violențe, atacuri cibernetice, alarme false cu bombă, tentativa de a intra în țară a cetățenilor străini cu pregătire militară cu scop de a realiza operațiuni subversive, finanțarea masivă a unui grup criminal organizat care corupe alegătorii cumpără deputați și lideri politici, cumpără candidați – totul pentru a compromite întreg sistemul de guvernare democratică în Republica Moldova pentru a o trece în zona de influență a Federației Ruse. În acest context, se cer acțiuni imediate și decisive din partea autorităților constituționale ale statului, Raportul detaliat pregătit de Serviciu a fost expediat pe adresa beneficiarilor legali, inclusiv procuraturii generale, CEC și CNA. Acest raport, de comun cu anexele sale va fi disponibil online pentru toată lumea, în cel mai scurt timp. Raportul respectiv a fost expediat înainte de a ieși în conferință de presă. Ulterior, vor fi discuții cu instituțiile de stat care vor fi acțiunile ulterioare în baza acestui raport elaborat de SIS.”

UPDATE 10:47 Alexandru Musteață: Coruperea proceselor electorale are loc în toate localitățile Republicii Moldova. Avem documentate peste 160 de volume de dosare penale, dintre care 63 au fost trimise în judecată de către organele competente. Sunt implicați mii de polițiști și ofițeri anticorupție în procesele de stopare a acestor acțiuni de corupere. Știu că cetățenii așteaptă să oprim toate aceste fenomene imediat, dar la cât de ample și generalizate sunt, la ce proporții au ajuns, riscăm să nu avem poliție pe drumuri. Noi nu putem lăsa străzile goale și oamenii fără protecție din cauza că cineva își bate joc de legea din Republica Moldova.

În dosarul penal privind finanțarea ilegală a partidului au fost captate date în privința utilizării de către grupul criminal Șor a circa 200 de milioane de lei, bani utilizați inclusiv pentru finanțarea protestelor stradale și destabilizărilor din țară în anul 2022 și 2023. Aici vorbim despre suma care s-a reușit a fi documentată corespunzător, pe când datele operative indică asupra sumei de peste 400 de milioane de lei. Doar în ultimele luni au fost documentate și identificate peste 90 de milioane de lei destinate coruperii alegătorilor, concurenților electorali și finanțării ilegale a campaniei electorale. Estimările făcute de verificările operative și conform datelor de la parteneri arată că sume alocate de FR pentru destabilizarea Republicii Moldova sunt peste 1 miliard de lei.*

Constatăm că RM se confruntă în prezent cu pericole deosebite pentru securitatea statului, care necesită luarea unor măsuri sigure și hotărâte de prevenire. Totodată, constatăm faptul că modul de operare a FR și agenților săi proxy prin sfidarea totală și deschisă a statului de drept și a proceselor democratice sunt flexibili în utilizarea oricăror metode necesare în termene destul de scurte. Pe când într-un stat democratic, cum este Republica Moldova, cadrul legislativ nu oferă pârghii și instrumente care să ofere răspunsuri imediate pentru a combate eficient întreg spectrul de forme ale atacului hibrid”.

UPDATE 10:45 Alexandru Musteață: „În acest sens, SIS de comun cu IGP, CNA și PA, a depistat și documentat de către un partid politic, care participă la alegerile generale locale din 5 noiembrie 2023 și e controlat de Ilan Șor, a fondurilor financiare în proporții deosebit de mari de proveniență externă și utilizarea acestora de către concurentul electoral contrar procedurilor stabilite de legislație prin subminarea proceselor democratice, inclusiv cele electorale.

„Coruperea proceselor electorale are loc în toate localitățile Republicii Moldova. Avem documentate peste 160 de volume de dosare penale, dintre care 63 au fost trimise în judecată de către organele competente. Sunt implicați mii de polițiști și ofițeri anticorupție în procesele de stopare a acestor acțiuni de corupere. Știu că cetățenii așteaptă să oprim toate aceste fenomene imediat, dar la cât de ample și generalizate sunt, la ce proporții au ajuns riscăm să nu avem poliție pe drumuri. Noi nu putem lăsa străzile goale și oamenii fără protecție din cauza că cineva își bate joc de legea din Republica Moldova”.

UPDATE 10:35 Alexandru Musteață: „La cea de-a treia etapă, la care suntem martori acum, avem compromiterea proceselor electorale în Republica Moldova la nivel de stat. În contextul alegerilor generale locale, din 5 noiembrie 2023 SIS a identificat activități de influențare a proceselor electorale în scopul promovării intereselor statului străin FR prin intermediul aceluiași grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Având în vedere că alte acțiuni de schimbare a guvernului nu au putut fi realizate cu succes., observăm o concentrare masivă pe compromiterea alegerilor.”

UPDATE 10:25 Alexandru Musteață: „La prima etapă am avut atacuri constante asupra instituțiilor de stat și orânduirii sociale, lansate odată cu războiul convențional al FR împotriva Ucrainei în februarie 2022. Astfel, au fost sesizate o serie de acțiuni concertate care includeau atacuri cibernetice asupra infrastructurii IT. Alerte false cu bombă la aeroport cu intensitate majoră, operațiuni sub drapel străin pentru a trezi ura interetnică și altele. Aceste atacuri au fost contracarate cu succes de structurile statului.

La a doua etapă au fost încercări de a genera dezordini în masă, haos, violență și blocarea instituțiilor de stat la indicația unor servicii speciale din afara țării prin intermediul lui Ilan Șor și partidului politic condus de acesta la acel moment PP Șor. În primul rând, este vorba despre proteste organizate cu plata fiecărui participant, începute în 2022. De asemenea, cu scopul de provocare a violenței în masă au fost desfășurate acțiuni de agresiune fizică la adresa reprezentanților organelor de poliție. Pentru a crea premise de răsturnare sau de schimbare prin violență a orânduirii constituționale a RM. Am fost informați de partenerii străini despre planurile de preluare forțată a guvernului cu implicarea a 500 de cetățeni străini cu pregătire militară în februarie-martie curent. Ulterior, din cauza deconspirării planului străin au fost tentative de recrutare pe teritoriul țării a unui număr mare de bărbați, care au fost instruiți să realizeze acțiuni de luptă de stradă cu organele poliției. Toate aceste acțiuni erau coordonate local de către exponenții PP Șor.”

UPDATE 10:20 Alexandru Musteață: „Datele analitice și operative ale SIS indică asupra pregătirii și realizării, începând cu a doua jumătate a anului 2022, pe teritoriul Republicii Moldova, a unui scenariu subversiv de imixtiune externă, cu scopul înlăturării violente a guvernării democratice și preluării controlului politici de către grupările criminale subordonare altor țări. Organizatorii acestor scenarii sunt afiliați structurilor de proiectare și implementare a unor tehnologii politice din FR, conectați la administrația președintelui FR, și serviciile ruse de securitate. Autorii acestor scenarii pe teritoriul RM au fost stabiliți a fi exponenții grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, persoană inclusă în lista de sancțiuni internaționale și condamnată la 15 ani de privațiune de libertate. Grupul criminal organizat activează sub acoperirea mai multor proiecte politice. Scopul acestui scenariu pus la cale de FR și implementate de grupările criminale organizate este subminarea securității statului printr-un arsenal complex în câteva etape”.

UPDATE 10:15 Alexandru Musteață: „Războiul hibrid dus de Federația Rusă și unele grupuri criminale transfrontaliere în Republica Moldova s-a intensificat în 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentativa de răsturnare a odinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova, în special, Găgăuzia, interferența FR în procesul electoral din Republica Moldova, propaganda și alterarea spațiului informațional, operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ale FR, precum și exportarea elementelor de crimă organizată prin alterarea procesului electoral și democratic”.

UPDATE 10:09 Alexandru Musteață: „Azi vreau să prezint rezultatele operațiunii complexe a Serviciului de Informații și Securitate de stopare a acțiunilor ostile ale Federației Ruse și ale unor grupuri criminale îndreptate împotriva ordinii de drept, democrației și Constituției Republicii Moldova”.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult