Promo-LEX a prezentat un nou raport privind abaterile constatate în campania electorală
În ultimele două săptămâni ale campaniei electorale, activitatea concurenților a crescut semnificativ, la fel ca și numărul cazurilor care pot fi calificate drept abuz de resurse administrative sau ale celor de corupere ale alegătorilor. Sunt constatările Asociației Promo-LEX într-un nou raport de observare a alegerilor locale.
Potrivit documentului, în ultimele două săptămâni, concurenții electorali au desfășurat de patru ori mai multe activități de promovare, iar observatorii au constatat că numărul cazurilor de utilizare abuzivă a resurselor administrative practic s-a dublat.
„Am constatat 77 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizarea abuzivă a acestor resurse. Implicarea în activitățile de campanie a persoanelor ce dețin funcții publice. Un alt fel de resurse administrative utilizate a fost și implicarea administrației publice locale în activități de promovare electorală a candidaților”, a menționat Nicolae Panfil, director de programe, Promo-LEX.
Totodată, Promo-LEX anunță că s-au înregistrat cel puțin cinci cazuri care pot fi calificate drept corupere a alegătorilor și aproape 100 de încălcări ale legislației privind publicitatea electorală. În același timp, au fost atestate mai multe lacune în listele electorale.
„Prezența persoanelor decedate în liste. Este vorba despre 94 de cazuri identificate. Radierea acestora nu a fost posibilă din cauza lipsei actelor doveditoare, confirmative a decesului pe motiv că aceste persoane au decedat peste hotarele țării fie aceste decese au avut loc după tipărirea listelor electorale. Am constatat lipsa alegătorilor în listele de bază în opt cazuri”, a adăugat Nicolae Panfil.
Tot în ultimele două săptămâni de campanie, observatorii Promo-LEX anunță că au fost identificate șase cazuri de discurs de ură și sexist care au fost îndreptate împotriva politicienilor și concurenților electorali.