Regional

Au decis să rămână acasă și și-au deschis o afacere. Povestea familiei Bîrtea

Și-a deschis o afacere acasă. Vorbim de o tânără familie din nordul țării, care au decis să nu plece din localitate. Au primit în dar la nuntă 10 oi, iar în prezent îngrijesc de 400 de capete. E vorba de Cristina și Vitalie Bîrtea din satul Floriceni din raionul Soroca. Mai mult, în gospodăria acestora cresc păsări, dar și alte animale cum ar fi porci și nutrii.

simbol
Sursa: simbol

„Oieritul din tinerețe mi-o fost drag. Muncim împreună, brânza o vindem că cheltuieli îs mari, îs copii și banii care îi avem îi investim în familie care muncește și aici are”, pune Vitalie Bîrtea.

Cristina, soția îl susține în toate.

„În primii ani de căsătorie credeam ca vom părăsi și noi satul și vom pleca la oraș ca toți tinerii, dar necatând ca este mic, îi frumos, oamenii uniți. Copiii de mici i-am deprins cu munca deoarece prin munca omul se dezvolta, prin munca devine mai intelectual și știe nevoile”, spune Cristina Bîrtea.

Doi din cei 6 copii au plecat la studii la Chișinău. Cei rămași acasă sunt implicați zilnic în treburile casnice, dar și la stână, unde merg la muls oile.

„Sunt responsabila de bucătărie și aștept părinții cu bucate, ajut surorile mai mici, ajut părinții cu treburile pe afara, dăm mâncare la animale”

„Dau mâncare la nutrii, dau mâncare la răți”

„Avem un purcel care îl hrănim cu lapte în fiecare zi mergem la stâna și mulgem, ajutând părinții, astfel mai repede terminăm”.

În satul Floriceni din raionul Soroca locuiesc 50 de oameni.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult