Cultură

Spectacolul coregrafic „Nunta”, creat de maestrul Vladimir Curbet, va fi prezentat de Baletul Național Joc la Palatul Feroviarilor

Frumoasele tradiții și obiceiuri de la nunți și cumetrii cum ar fi hora, conocăriile, iertarea, cântece și dansurile tradiționale pot fi văzute la spectacolul coregrafic Nunta organizat de Baletului Național Joc. Acesta va fi într-o abordare teatralizată inedită, respectându-se totodată conceptul inițial al spectacolului montat acum aproape jumătate de secol de maestrul Vladimir Curbet.

Mirele și mireasa sunt eroii principali ai acestui eveniment, Nunta.

„A fi mireasă în acest spectacol este o mare onoare pentru că acest rol a fost interpretat de mai mulți dansatori foarte talentați”, spune Evelina Filiuc.

„Nunta a fost montată de domnul Curbet, tradițiile noastre moldovenești le arătăm în pași de dans”, spune Constantin Iachim.

Florica Forțu lucrează costumiera la Joc de aproape jumătate de secol și își amintește când a fost montat spectacolul Nunta:

„În 1975 când a plecat Joc-ul în Australia Nunta a fost așa ca număr nou. Ce a însemnat acest spectacol în istoria Joc-ului? Tradiția neamului, frumusețea costumelor, iubire și dragoste! Știți cum era cu domnul Curbet? Nunta umplea tot Palatul Național”.

„Ceea ce a creat Vladimir Curbet, coregrafii, generațiile anterioare sunt adevărate capodopere și nu încercăm ceva să stricăm, dar totul va fi ambalat într-un subiect facem o excursie în timp, așa cum erau nunțile odată”, a declarat directorul Ansamblului Joc, Aliona Baroncea.

„Fiecare generație aduce o nouă suflare în acest spectacol. Am lucrat foarte mult la restabilirea și readucerea în scenă a acestui tablou coregrafic, Nunta”, spune coregraful-șef, Andrei Malcoci.

Deloc întâmplător, spectacolul coregrafic teatralizat Nunta va fi prezentat pe 10 și 11 noiembrie la Palatul Feroviarilor.

„Este o scenă pe care noi o testăm. „Joc”-ul nu are o sală de spectacole permanentă ceea ce face dificilă activitatea noastră atât în plan creativ deoarece având o sală noi putem concepe un spectacol, nu doar un concert cu dansuri și muzică”, susține Aliona Baroncea.

Echipa baletului național „Joc” are și alte proiecte de spectacole coregrafice. Își propun astfel să readucă faima de altă data a Joc-ului, care a fost aplaudat în peste 70 de țări ale lumii.

Citește mai mult