Politic

INTERVIU // Nicolae Panfil: Există un număr mai mare de încălcări în raport cu scrutinul precedent

Observatorii Asociației „Promo-LEX” au semnalat peste o mie de încălcări în scrutinul din 5 noiembrie. Printre acestea sunt deficiențe în listele electorale, sigilarea necorespunzătoare a urnelor de vot, agitația electorală, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza acestora, încălcarea secretului votului, transportarea organizată a alegătorilor, votarea nejustificată în grup sau acte de violență sau intimidări ale alegătorilor.

Directorul de program al Asociației „Promo-LEX”, Nicolae Panfil, a fost invitatul ediției de știri de la Moldova 1, iar mai jos găsiți textul interviului.

Leanca Lașco-Rață: Bine ați venit.

Nicolae Panfil: Bine v-am găsit și mulțumesc pentru invitație.

Leanca Lașco-Rață: Ați oferit informații în mai multe briefinguri pe care le-am avut astăzi. Vreau să ne spuneți, până la această oră, cum decurge procesul electoral în secțiile de votare din toată țara?

Nicolae Panfil: În primul rând, dacă îmi permiteți, am să vin cu o mică precizare. Pentru că, într-adevăr, numărul de semnalări pe care noi le-am primit din teritoriu, era la ora 14:00, de peste 600. Dar, așa cum am spus și în conferința de presă, pentru început, noi le numim semnalări. După care, atunci când se verifică și se confirmă acele informații, doar atunci devin incidente. Respectiv, exemplele pe care le-ați dat Dumneavoastră și ceea ce s-a prezentat în conferința de presă este vorba despre un număr de 270 de incidente, care au fost raportate către ora 14:00. Alegerile se desfășoară, să spunem așa, fără mari emoții sau fără mari surprize din acest punct de vedere.

Putem să spunem că acele încălcări pe care le vedem astăzi sunt, într-adevăr, într-un număr, așa cum spuneam și în conferința de presă, mai mare decât în alegerile precedente. Constatăm deja un aflux mai mare de incidente. Și cu toate acestea, după cum vă spuneam, senzația în general este că alegerile sunt relativ calme, fără mari incidente sau fără situații de provocări sau altele de acest gen.

Ceea ce vom reuși să spunem, eventual, la sfârșitul zilei sau mâine dimineață, așa cum ne-am propus să tragem linie și să tragem concluziile asupra întregii zile. Atunci vom putea să vedem în ansamblu cum a fost procesul.

Leanca Lașco-Rață: Aceste încălcări sunt unele sistemice sau sunt cazuri izolate, din ceea ce vedeți Dumneavoastră?

Nicolae Panfil: Eu aș zice că unele încălcări sunt destul de multe, comparativ cu alegerile precedente. Spre exemplu, vedem un număr semnificativ de mare de votare nejustificată în grup. Deși este un fenomen bine cunoscut în Republica Moldova, de această dată am constatat peste 60 de cazuri deja. Sau mai avem încălcarea secretului votului. Peste 50 de cazuri către ora 14:00. Astfel de situații pot să fie niște semnale despre anumite probleme mai mari care se întâmplă. Observatorii au rolul de a observa ce se întâmplă în secțiile de votare, în preajma lor și nu neapărat au instrumentele sau au obligația de a demonstra ceea ce se întâmplă eventual, dacă se întâmplă ceva mai mult.

Dar, așa cum spuneam, aceleași situații de încălcare a secretului votului. Sunt foarte multe cazuri pe care le-am raportat în conferință de presă, de fapt, par niște cazuri banale când alegătorii, pur și simplu, și-au uitat sau au lăsat buletinele de vot în cabina de vot, fie ștampilate sau neștampilate. Și atunci, acestea au fost luate, de exemplu, de către președinte sau de către careva membri care le-au găsit pentru a fi anulate sau pentru a fi aruncate în urnă ulterior.

Leanca Lașco-Rață: Vreau să vă întreb aici despre Partidul „Șansă”, contestarea la Curtea de Apel, care a fost amânată. Cât de mult contează acest element în contextul în care deciziile CSE (Comisiei pentru Situații Excepționale) sunt obligatorii de fapt?

Nicolae Panfil: Există o decizie, așa cum ați spus Dumneavoastră și noi astăzi acționăm în baza la ceea ce este prevăzut de cadrul legal, dar și de dispoziția respectivă. În sensul în care observăm procesul și încercăm să nu comentăm. Pentru că cadrul legal ne obligă astăzi să ne abținem de a comenta în sensul menționării unor partide, concurenți și așa mai departe. Deci, astăzi, cu permisiunea Dumneavoastră, n-o să putem să comentăm astfel de subiecte. Dar, ulterior, atunci când vor veni rapoarte intermediare sau cu raportul final al misiunii, sigur că o să dăm o apreciere și acestei situații.

Leanca Lașco-Rață: Vreau să vă întreb încă dacă au fost stabilite anumite imixtiuni din exterior. Mă refer aici, de exemplu, la cazuri de cumpărare a voturilor sau de determinare a alegătorilor să pledeze pentru un candidat sau altul?

Nicolae Panfil: Până la această oră, nu avem cazuri concrete prin care am putea să prezentăm probe sau altceva foarte exact că s-au cumpărat voturi. În acest sens, avem cazuri care ne indică asupra unor posibile probleme în această direcție. Și ceea ce vă spuneam mai devreme. Acele situații de încălcare a secretului votului, când avem alegători care au încercat să iasă cu buletinele afară sau care au încercat să-și fotografieze buletinele cu modalitatea sau cum au votat. Ulterior, se presupune sau putem presupune că ar putea să fie o astfel de situație când ar trebui să demonstreze cuiva cum au votat exact cum au promis și urmează să primească ceva. Pentru că, de obicei, în această manieră funcționează astfel de scheme. Dacă ele au loc. Dar noi nu avem această dovadă până la capăt. Sau acele două situații despre care ați vorbit Dumneavoastră la început și faptul că niște persoane, care sunt reprezentanții unui concurent electoral în secția de votare, notează și duc evidența. Cumva, din ce am văzut, ne dăm bine seama că cunosc sau urmăresc să vadă câți din alegătorii pe care îi așteaptă și pe care ei îi cunosc au venit, de fapt, la secția de votare.

Leanca Lașco-Rață: Un alt element este și transportarea organizată a alegătorilor. Spuneați în conferințele de presă că au fost anumite cazuri când poate fi presupusă o asemenea încălcare. E cred că o chestiune relativă, pentru că, de exemplu, într-o mahala cineva se decide să vină împreună cu o singură mașină. Poate fi aceasta considerată transportare organizată a alegătorilor sau cum se decide dacă e o încălcare sau nu?

Nicolae Panfil: Da, noi avem în premieră în Codul electoral acest aspect. Și eu intuiesc sau vreau să cred că faptul că avem mai puține cazuri, și noi am raportat doar patru cazuri de transportare organizată, se datorează probabil și acestui fapt. S-a spus foarte clar în legislație, când nu se poate. Deci, respectiv, acele cazuri pe care iată le oferiți Dumneavoastră drept exemplu. Transportarea organizată nu este despre acest lucru. Transportarea organizată se vorbește despre situațiile când persoanele cum le recunoaștem în practică, să spunem așa, dincolo de ce prevede cadrul legal. Când aceeași persoană, un șofer, aduce de mai multe ori persoane la secția de votare și este evident că nu are nicio legătură de rudenie sau ceva cu acele persoane. Și noi am văzut acest fenomen pregnant în alegerile precedente, în Găgăuzia, spre exemplu. Și, iată, am avut și câteva cazuri în acest scrutin.

Leanca Lașco-Rață: Domnule Pamfil, vă mulțumesc tare mult pentru prezența la noi în platou.

Nicolae Panfil: Și eu vă mulțumesc.

Leanca Lașco-Rață: Vă aștept și cu alte ocazii.

Nicolae Panfil: Vin cu plăcere.

Citește mai mult