Politic

INTERVIU // Igor Bucătaru: Fenomenele specifice pentru alegerile locale sunt deficiențele în listele electorale

Observatorii Asociației „Promo-LEX” au semnalat peste o mie de încălcări la secțiile de votare din țară. Aceștia au constatat cel puțin două cazuri, la Chișinău și Bălți, că alegătorilor li s-ar fi oferit bani pentru a alege un candidat din partea unui partid politic.

Șeful echipei de analiză a Asociației „Promo-LEX”, Igor Bucătaru, a fost invitatul buletinului informativ Mesager, moderat de către Elena Băncilă. Găsiți mai jos textul interviului.

Elena Băncilă: Domnule Bucătaru, bună seara și bine ați venit.

Igor Bucătaru: Bună seara. Vă mulțumesc mult pentru invitație.

Elena Băncilă: Vă mulțumim pentru că ați acceptat. Așa cum spuneam mai devreme, în jur de o mie de încălcări, în comparație cu alte scrutine, vorbim despre mai multe incidente?

Igor Bucătaru: Da. Ca să înțelegem procesul. Avem semnalări de la circa 800 de observatori ai noștri care se afla atât aici, în secțiile de votare, cât și în cadrul echipelor mobile. Și, cu această ocazie, am să le mulțumesc pentru contribuția și pentru aportul pe care îl au ei acum. Fiindcă, chiar la această oră, în aceste minute, când discutăm noi, mulți sunt preocupați de finalizarea procesului în secții de votare, de numărarea voturilor.

Revenind la subiect, ce spuneați și Dumneavoastră. Noi avem semnalări care vin de la observatorii noștri și deja, aici, în echipa centrală, noi le analizăm, vedem despre ce este vorba. Unele le calificăm drept incidente, altele, nu. Și la acest moment încă suntem în proces de prelucrare.

Dacă vorbim tot în aceeași albie, când spuneam de incidente, să zicem așa. Două categorii le-aș grupa pentru acest moment, cel puțin.

Elena Băncilă: Voiam să vă întreb: ce tipuri de incidente au fost cele mai frecvente?

Igor Bucătaru: Pe două părți aș merge. Pe de o parte, cele ce țin de comportamentul alegătorilor, un aspect sau un fenomen care era mai puțin întâlnit anterior, dar astăzi, într-o formă mai pregnantă sau mai persistentă. A fost ceea ce numim noi votare în grupuri. Am avut foarte multe situații când se vota împreună câte două persoane. Un lucru mai puțin întâlnit anterior. În aceeași ordine de idei, e vorba și despre fotografiile buletinelor de vot. Alte situații - de încălcare a secretului votului, care iarăși a fost o trăsătură a zilei de astăzi. Ca ipoteză, probabil, este legat cu evenimentele de excludere a unui concurent electoral, eventual, acele mișcări ce s-au mai întâmplat, ce țin de opțiunea de vot. În același timp, în aceeași albie am avut și situații când au fost deteriorate buletine de vot.

Pe de altă parte, dacă vorbim de organizarea alegerilor. La două momente voiam să atrag atenția aici. În primul rând, ar fi vorba despre camerele de luat vederi. Este o situație. Din 2019, sunt utilizate camere de luat vederi în secții de votare. Or și de data aceasta s-a demonstrat că, cel puțin tehnic, ele sunt deja depășite. În mare parte, din momentul în care ne-au spus observatorii noștri că este o pură formalitate. Nu este real ceea ce se întâmplă. Ele trebuie schimbate, dacă se va dori mai departe de a le utiliza. Cu siguranță, ele trebuie schimbate.

Un simplu exemplu voiam să aduc aici. Patru ani în urmă, în 2019, de exemplu, când s-a făcut renumărarea voturilor, statul a cheltuit circa 700 de mii de lei pentru renumărare. În același timp, procesul de renumărare se filmează cu aceste camere de luat vederi. În nicio situație, nicio instanță nu a solicitat totuși aceste date. S-au cheltuit banii statului, să îi chemăm pe oameni se renumărăm, când pot fi folosite aceste date. Or, repet, pe partea aceasta cu filmarea cu siguranță trebuie revăzut procesul. Sau de schimbat tehnic sau în genere de văzut relevanța.

Elena Băncilă: Ce alte lacune ați sesizat?

Igor Bucătaru: La ce voiam să atrag atenția este un fenomen specific pentru alegerile locale, sunt acele deficiențe în listele electorale. Or aici e o situație puțin mai exigentă, s-o numesc eu așa. La alegerile locale participă doar cei care au domiciliu, care au reședință, care sunt incluși în listele de bază. Sunt mai puține situații de vot pe liste suplimentare, dar am avut situații când, de exemplu, cetățenii se regăseau la acei operatori din sistem, dar nu se găseau în listele de bază. Au fost puține defecțiuni tehnice ale sistemului informațional de stat, acele laptopuri la acei operatori. Dar, în general, dimineața, au fost așa situații când alegătorii trebuiau să aștepte sau erau însemnați eventual pe hârtie și pe urmă să fie introduși (n.r. - în sistem). Momente de acest gen.

Cam astea sunt principalele momente la care voiam să atrag atenția. Au fost și situații, poate nu multe ca număr, dar cu impact, în cel puțin două cazuri. Când au venit, de exemplu, cetățenii noștri cu dizabilități locomotorii și nu puteau să intre în secția de votare. Au venit, au făcut un drum, au ajuns de la casa lor cu căruciorul singuri. Au ajuns și voiau să voteze, și nu a fost posibil. S-a încercat, cel puțin, au scos urna de vot în afară (n.r. - secției) ca să-i asigure votul. Dar este o situație în care se vorbește atâta timp despre asigurarea accesibilității. Ori am avut situații când au ajuns până la prag și n-au putut merge mai departe, dar au ieșit membrii de birou ca să le asigure dreptul la vot. Repet, situații poate nu așa de multe ca număr, dar importante ca impact. Sperăm ca pe viitor aceste aspecte să fie clarificate.

Elena Băncilă: Au existat și situații ieșite din comun în comparație cu scrutinele anterioare?

Igor Bucătaru: Ziceam de acest element și anume cu fotografierea buletinelor de vot și cu votarea în grup. Aceasta e ceea ce se desprinde de celelalte situații anume pentru această zi a alegerilor. Între timp, am avut și așa situații de dimineață când nu se permitea accesul alegătorilor în secția de vot. Pe când ei până la ora 7 aveau dreptul. Noi am avut situații când alegătorilor li se aplica în continuare ștampila pe fișa de însoțire, când deja a fost scoasă. Adică sunt și aici elemente când în teritoriu, în anumite birouri, totuși, chiar și funcționarii electorali mai complicat au înțeles noutățile.

Elena Băncilă: S-a discutat foarte mult despre faptul că sunt foarte multe buletine electorale. Cât de explicit, în viziunea Dumneavoastră, le-au fost acestea explicate și cât de bine s-au descurcat cetățenii țării noastre?

Igor Bucătaru: Este un fenomen firesc pe undeva. N-ai încotro, avem patru funcții elective și aici în special e vorba de suburbii. De exemplu, în municipiul Bălți și Chișinău, când cetățenii trebuie să aleagă patru funcții elective. Este o situație mai complicată care poate fi inclusiv acum, în procesul de numărare. Or trebuie să muncim de patru ori la numărul de buletine care vor fi numărate. Dar sunt lucruri firești, normale. Cum se spune, democrația ne costă în sensul ăsta, ca timp și ca efort depus.

Elena Băncilă: Eu vă mulțumesc tare mult pentru aceste informații și așteptăm deja datele actualizate mâine seară, acum o seară frumoasă în continuare.

Igor Bucătaru: Mulțumim pentru invitație. Seară frumoasă.

Citește mai mult