Politic

INTERVIU // Mihai Mogîldea: Lecția acestor alegeri este că autoritățile trebuie să lucreze împotriva corupției electorale

Lecția acestor alegeri pentru autoritățile noastre trebuie să fie următoarea: trebuie să lucrăm sistematic pentru a lupta împotriva corupției electorale, împotriva finanțării ilegale a partidelor și să demonstrăm că avem organe care totuși pot să-și îndeplinească misiunea într-un alt mod decât au făcut-o până la aceste alegeri. Opinia aparține expertului în relații internaționale, vicedirector al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, și a fost făcută în cadrul ediției de știri de la Moldova 1. Găsiți mai jos textul interviului.

Elena Băncilă: Domnule Mogîldea, bună ziua!

Mihai Mogîldea: Bună ziua.

Elena Băncilă: Domnule Mogîldea, după rezultatele preliminare, vedem că Ion Ceban câștigă un nou mandat din primul tur la Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ia cele mai multe voturi pentru consiliile raionale. Totodată, Mișcarea Alternativă Națională (MAN) va avea, după repartizarea voturilor, cele mai multe mandate în Consiliul Municipal Chișinău. Cum comentați Dumneavoastră aceste rezultate?

Mihai Mogîldea: Într-adevăr, așa cum ați menționat și Dumneavoastră, practic, rezultatele acestor alegeri ne prezintă o situație destul de interesantă. Pentru că, la nivelul consiliilor raionale și municipale, asistăm la o creștere a scorului obținut de către PAS față de cel înregistrat acum patru ani. Dacă ne uităm strict pe cifre, vedem că, față de anul 2019, când am avut o coaliție formată din PAS și PPDA, blocul ACUM, la nivelul consiliilor raionale și municipale, aceste două formațiuni au adunat împreună circa 290-295 de mandate. Iar acum, doar PAS a obținut 357 (n.r. - mandate). Deci este o creștere la acest capitol. Asta înseamnă că mai mulți oameni din raioanele țării și-au dat votul pentru PAS pe dimensiunea consiliilor raionale și municipale. Mai mulți oameni din localități au decis ca votul politic, atenție, să fie îndreptat către PAS. Pentru că, la nivelul consiliilor, vorbim de un vot politic.

În același timp, când vine vorba despre municipiul Chișinău, municipiul Bălți, dar și în general, când vine vorba de majoritatea orașelor din țară, asistăm la un scor destul de prost obținut de către PAS pe fondul creșterii scorului altor formațiuni. Așa cum ați menționat, avem MAN a primarului Ion Ceban, care apare pentru prima dată ca un concurent electoral solid. Un potențial partid care ar putea să ajungă în viitorul Parlament. Și care, iată, obține un al doilea mandat în Chișinău, cu un scor bun, pe alocuri neașteptat de către unii, pentru că există senzația că am putea asista la turul doi. Și pe fondul unei campanii slabe la nivelul Chișinăului a PAS, vedem că primarul Ion Ceban își consolidează poziția și va avea, de data aceasta, și o echipă în Consiliul municipal, care îl va ajuta să își îndeplinească prioritățile stabilite și promisiunile comunicate cetățenilor, care sper eu să fie îndeplinite.

Elena Băncilă: Dacă facem o radiografie a rezultatelor preliminare, vedem că în nordul țării, tradițional, cele mai multe voturi au mers către Partidul Socialiștilor (PSRM), iar în centrul și sudul Republicii Moldova - către PAS. Iar la Sud, socialiștii obțin victorii doar la Taraclia și Basarabeasca. Căror factori se datorează aceasta selectivitate?

Mihai Mogîldea: În primul rând, trebuie să menționăm faptul că în raioanele din UTA Găgăuzia, Comrat, Ceadîr-Lunga, Taraclia și Vulcănești, nu am avut candidați din partea partidelor de dreapta, proeuropene. Și asta este o problemă, pentru că degeaba ne tot plângem că există o mare doză de euroscepticism, o mare reacție negativă la adresa Uniunii Europene în regiunea dată, dacă nici măcar nu avem capacitatea să propunem niște candidați care împărtășesc valorile proeuropene în acea regiune. Deci acesta, la fel, este un succes în mare parte al partidului de guvernare, pentru că ei au și resurse, au și finanțare de la bugetul de stat care le-ar permite să organizeze o campanie electorală decentă în regiunea găgăuză. Chiar dacă rezultatele nu vor fi pe măsura așteptărilor. Dacă acest partid nu poate înainta niciun candidat pentru aceste patru orașe, atunci chiar este o problemă din punctul meu de vedere.

În al doilea rând, așa cum ați spus, rămâne această separare, această împărțire a țării pe culori politice. Nordul rămâne fidel partidelor de stânga, în speță socialiștilor, și probabil acolo ar fi obținut destul de multe mandate reprezentanții Partidului „Șansă”, care au fost scoși din cursa electorală.

Pentru mine nu este o surpriză faptul că în unele orașe, cum este Cahul, Strășeni, Leova, precum este Edineț, de exemplu, am asistat la scoruri destul de bune obținute de actualii primari în funcție. Și asta ne vorbește despre faptul că oamenii, până la urmă, aleg candidatul care inspiră cea mai multă încredere și care, în virtutea funcției pe care a avut-o, în virtutea mandatului său de primar, a reușit să realizeze anumite lucruri pentru comunitate. Deci votul geopolitic la nivelul acestor orașe nu este vizibil. Mai degrabă, se votează candidatul, se votează persoana, se votează omul care a reușit să îndeplinească anumite priorități și, totodată, să comunice eficient cu cetățenii. Pentru că asta la fel este o problemă.

Elena Băncilă: Încă o întrebare. Ce impact, în opinia Dumneavoastră, au avut modificările legislației electorale pe ultima sută de metri? Poate fi înțeles contextul în care s-au luat aceste decizii, dar totuși cum au influențat acest scrutin?

Mihai Mogîldea: Din partea reprezentanților Partidului „Șansă” și a candidaților acestui partid din aceste alegeri au avut, după mine, un impact pozitiv, în sensul consolidării democrației electorale din țara noastră. Dincolo de asta, totuși, în unele orașe și aici, în mod special, o să mă refer la Bălți și la Orhei, unde au existat și există în continuare niște clone ale partidelor susținute de Ilan Șor. Așa-numiții candidați independenți care la fel primesc finanțare de la Ilan Șor și sunt sprijiniți de către acesta, care au rămas în cursa electorală și au ajuns chi ar în turul doi la Bălți, iar la Orhei au câștigat chiar din primul tur. Deci, oamenii aceștia sunt în continuare prezenți în circuitul electoral, iar, prin excluderea Partidului „Șansă”, nu a fost rezolvată problema gravă de corupere electorală. Pentru că Ilan Șor a avut mai multe planuri de rezervă. Și este interesant de urmărit dacă va exista o decizie privind excluderea candidaților și a acestui partid înainte de turul doi. Pentru că au existat mai multe nereguli la Bălți. Despre acest lucru a vorbit ieri inclusiv șeful Inspectoratului General de Poliție și rămâne de văzut ce decizie vor lua organele electorale. Pe marginea acestei probleme trebuie să se pronunțe Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, pentru a analiza problemele, deficiențele, ilegalitățile comise de către acei concurenți electorali susținuți de Ilan Șor în aceste orașe.

Per total, putem spune că decizia de vineri a limitat impactul unui rezultat pur și simplu dezastruos pentru ceea ce numim noi până la urmă democrația alegerii în Republica Moldova, prin limitarea corupției și a impactului acestei corupții asupra democrației noastre. Într-adevăr, din păcate, Ilan Șor și toată echipa din jurul său, tot acest grup criminal organizat, s-a reorientat către alți candidați. Lecția acestor alegeri pentru autoritățile noastre trebuie să fie următoarea: trebuie să lucrăm sistematic pentru a lupta împotriva corupției electorale, împotriva finanțării ilegale a partidelor și să demonstrăm că avem niște organe care totuși pot să-și îndeplinească misiunea într-un alt mod decât au făcut-o până la aceste alegeri.

Elena Băncilă: Vă mulțumesc mult pentru aceste comentarii. Să aveți o zi liniștită.

Mihai Mogîldea: Vă mulțumesc și eu.

Citește mai mult