Rusia s-a retras oficial din Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa
Rusia s-a retras oficial dintr-un tratat-cheie care limita unele categorii de arme convenționale, acuzând Statele Unite ale Americii că au subminat situația de securitate de după războiul rece prin extinderea Alianței nord-atlantice NATO, relatează Reuters și Agerpres.
Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa (CFE), datând din 1990, a stabilit limite verificabile la unele categorii de echipamente militare convenționale ce puteau fi desfășurate de statele NATO, respectiv ale fostului Pact de la Varșovia.
Deși era menit să împiedice oricare dintre tabere să acumuleze forțe pentru o ofensivă împotriva celeilalte, CFE nu se bucura de popularitate la Moscova, întrucât elimina avantajul Uniunii Sovietice în ce privește armele convenționale.
Rusia a suspendat din anul 2007 aplicarea acestui tratat, iar în 2015, la un an după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, Rusia și-a suspendat, de asemenea, participarea la Grupul consultativ de contact cu privire la CFE, considerând astfel suspendarea anunțată cu opt ani mai devreme ca fiind „finalizată”.
La sfârșitul lui mai, președintele rus Vladimir Putin a promulgat denunțarea de către Rusia a CFE, după ce Duma de Stat (Camera Deputaților) a Federației Ruse a adoptat un act normativ în acest sens.
Acum, Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a făcut cunoscut că Rusia s-a retras oficial din pact la miezul nopții.
În urma anunțului din primăvară al Kremlinului că Rusia se retrage din Tratatul CFE, fostul președinte și premier rus, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat că Rusia își va crește la capacitate maximă producția de armament, în contextul războiului pe care l-a pornit contra Ucrainei.