Politic

Fals marca Șor: Imaginea Moldova 1 și un deepfake cu Maia Sandu

Un clip video deepfake cu președinta Maia Sandu este prezentat pe rețele drept o știre difuzată de Moldova 1. Pe facebook, postarea este rulată ca publicitate de pagina Moldova Prietenoasă care a plătit reclamă pentru distribuirea mesajelor lui Ilan Șor.

CE ESTE UN DEEPFAKE?

Deepfake-ul este un videoclip virtual, creat cu ajutorul AI (inteligență artificială) pentru a schimba apariția sau comportamentul unei persoane din materialul video original. De fapt, simulează realitatea și poate arăta o persoană care spune sau face lucruri pe care nu le-a spus sau făcut cu adevărat.

Deepfake-urile pot fi folosite pentru manipularea informațiilor sau pentru a crea situații false. Este important să fim conștienți de existența deepfake-urilor și să fim vigilenți în evaluarea conținutului video sau imaginii pentru a ne asigura că sunt autentice.

UN DEEPFAKE SEMNAT DE ȘOR

Videoclipul este prezentat drept o știre difuzată de televiziunea publică Moldova 1. În imagine apare prezentatoarea Mesagerului Elena Băncilă care introduce mesajul de interes public al președintei Maia Sandu. Urmează o declarație simulată a președintei Sandu. Clipul arată o femeie filmată în realitate, îmbrăcată în negru și cu capul acoperit, însă fața i-a fost înlocuită cu a Maiei Sandu și vocea, la fel.

Captură facebook
Sursa: Captură facebook

Postarea este rulată ca reclamă de pagina Moldova Prietenoasă. Această publicitate e plătită cu 2000-2500 de euro și a fost văzută de peste 1 milion de utilizatori facebook și instagram. Aceeași pagină a plătit publicitate pentru a difuza un clip cu Ilan Șor - aproximativ 1000 de euro.

Captură facebook
Sursa: Captură facebook

Moldova Prietenoasă a fost înregistrată pe 2 mai 2023 cu o altă denumire - Innovative IdeasExpress YourselfScience Fiction & Fantasy. Pagina figurează la categoria Site web de știri. Pe 24 septembrie 2023, numele i-a fost modificat în Moldova Prietenoasă.

Captură facebook
Sursa: Captură facebook

PREȘEDINȚIA: PROPAGANDA MURDARĂ A UNUI GRUP CRIMINAL

Administrația prezidențială s-a adresat companiei Meta care deține facebook și instagram să scoată clipul video de pe rețele.

„Așteptăm să se intervină cât de curând. Este încă o dovadă despre cât de murdar funcționează propaganda făcută de o grupare criminală în interesul unui stat străin cu scopul de destabilizare și inducere a urii în societate.” - a declarat pentru Moldova 1 consiliera prezidențială pentru comunicare publică Irina Gotișan-Sotnic.

Radu Osipov

Radu Osipov

Autor

Citește mai mult