Politic

INTERVIU // Mihai Isac: Procesul de negocieri între UE și Republica Moldova s-ar putea încheia în 2030

Opt state ar putea adera la blocul comunitar, fiind vorba de țările din Balcanii de Vest, Republica Moldova și Ucraina. Anul 2030 pare o dată plauzibilă pentru încheierea procesului de negocieri între Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE). Opinia aparține analistului de politică externă, Mihai Isac, și a fost exprimată în cadrul ediției de știri, moderată de către Elena Băncilă.

Găsiți mai jos textul interviului.

Elena Băncilă: Domnule Isac, potrivit oficialilor Uniunii Europene, negocierile de facto ar putea începe anul viitor. Cel puțin așa spun unii oficiali europeni. La câți ani estimați durata acestora?

Mihai Isac: Este greu de spus deoarece cel puțin partea tehnică a acestor negocieri este un proces îndelungat, care poate dura câțiva ani, luând în considerare și capacitatea autorităților de la Chișinău de a implementa cele convenite cu autoritățile de la Bruxelles. Trebuie să menționez că aceste reforme se fac, în primul rând, pentru bunăstarea poporului din Republica Moldova și ele sunt necesare, mai mult decât necesare, după cum au arătat și ultimele zile, și ultimul exercițiu electoral, unde se vede clar cum o țară unde corupția este o problemă foarte mare de securitate națională nu poate să desfășoare alegeri într-un mod democratic european.

Pe lângă aceste reforme, stabilitatea economică, care va fi atinsă de aceste reforme, va ajuta populația din Republica Moldova să trăiască mai bine. Orice creștere economică este precedată de reformarea domeniilor de educație, de justiție, de apărare. Pentru a crește economic, pentru a avea un nivel european de trai în Republica Moldova este necesar ca autoritățile și populația din Republica Moldova să sprijine acest proces de reforme și să nu mai accepte întârzierea din cauza unor grupuri de interese susținute de oligarhi de peste hotare.

Din punct de vedere estimativ, ca număr de ani, data de 2030 pare o dată plauzibilă pentru încheierea procesului tehnic de negociere dintre Republica Moldova și blocul comunitar.

Elena Băncilă: Faptul că Federația Rusă staționează în mod ilegal trupe în regiunea transnistreană constituie evident o problemă. Este un conflict înghețat, nu există până acum o soluție agreată la această problemă. Care ar fi soluția pentru Republica Moldova, în opinia Dumneavoastră?

Mihai Isac: Autoritățile de la Chișinău și partenerii strategici ai Republicii Moldova au solicitat în mod repetat retragerea trupelor de ocupație rusă din estul țării și desemnarea unei misiuni internaționale civile de monitorizare a situației în regiune. Este clar că, în acest moment, orice vis de alăturare a Transnistriei la Federația Rusă trebuie abandonat de către elitele politice de la Tiraspol. Pentru că atâta timp cât Ucraina rezistă și Republica Moldova și Uniunea Europeană rezistă.

Dar găsirea unei soluții trebuie gândită în așa mod încât populația din stânga Nistrului să înțeleagă necesitatea revenirii în spațiul constituțional al statului Republica Moldova. Să nu uităm faptul că acest conflict trebuie rezolvat pe cale pașnică, așa cum în mod repetat au atenționat autoritățile de la Chișinău și partenerii europeni și occidentali ai Republicii Moldova.

Este exclusă aplicarea unui model Karabah pentru rezolvarea diferendului din Transnistria. Iar înlăturarea rămășițelor și consecințelor războiului de agresiune rus din anii 90 împotriva Republicii Moldova este o prioritate a actualei guvernări. Dar din nou revin la necesitatea reformelor.

Dacă populația din stânga Nistrului vede că pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale se trăiește mai bine, există un sistem de justiție bine pus la punct, deja Republica Moldova va deveni un pol de atracție pentru această populație care, din păcate, este supusă unui proces acerb de propagandă care o face să se întoarcă împotriva propriilor concetățeni.

Elena Băncilă: Domnule Isac, vă mulțumesc pentru aceste comentarii și vă doresc o zi liniștită.

Mihai Isac: Și eu vă mulțumesc.

Citește mai mult