Politic

Bloomberg: dacă Israelul dorește să semnaleze Kremlinului că sprijinul său pentru Hamas are consecințe, acesta ar putea să-l extrădeze pe Șor

Neimplicarea Israelului în extrădarea lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova pentru implicarea în „furtul miliardului”, a atras atenția jurnaliștilor internaționali. Într-o analiză, editorialiștii de la Bloomberg se întreabă de ce Israelul îl ajută pe Ilan Șor, aliatul lui Putin, să se ascundă de justiția moldovenească, în timp ce Hamas, susținut de Kremlin, a lansat un război împotriva Israelului.

anofm.md
Sursa: anofm.md

Astfel, sursa a titrat că, dacă Israelul dorește să semnaleze Kremlinului că sprijinul său pentru Hamas are consecințe, acesta ar putea să-l extrădeze pe Ilan Șor.

Potrivit publicației Bloomberg, răsturnarea guvernului prooccidental al președintelui Maia Sandu ar fi făcut parte din planurile Kremlinului atunci când a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Frustrată de eșecurile de a ajunge la hotarele cu Republica Moldova și de decizia autorităților de la Chișinău de a adera la Uniunea Europeană, Rusia a început un război hibrid împotriva țării noastre, notează Bloomberg într-o analiză. La fel, Rusia a contribuit și la o criză economică prin șantajul energetic.

Politicianul fugar Ilan Șor a încercat să profite de situație prin finanțarea unor proteste care cereau demisia guvernului și răspândeau dezinformări prin intermediul posturilor sale media proruse, promițând o revenire la energia ieftină și o apropiere de Rusia dacă „regimul Sandu” dispare. A existat chiar și un presupus complot de lovitură de stat susținut de Rusia.

Totodată, Guvernul a făcut publice rezultatele unei anchete privind modul în care a afirmat că Șor a cumpărat voturi și a finanțat activități politice cu fonduri aduse ilegal în Republica Moldova. Șor a negat, în cele din urmă, implicarea sa în efectuarea de transferuri ilegale. În același timp, în octombrie 2022, Statele Unite ale Americii l-au sancționat pe Ilan Șor și alte 11 persoane - inclusiv pe soția sa, Jasmin, pentru „campanii de denigrare și corupție sistemică în Moldova".

Argumentele invocate de Chișinău privind acțiunile ilegale ale lui Ilan Șor sunt motive suficiente pentru ca acesta să fie extrădat în Republica Moldova, susțin analiștii de la Bloomberg. Dar procurorii israelieni acționează lent în această privință. Li s-a cerut pentru prima dată să ia în considerare extrădarea lui Șor în februarie 2020. Cu toate acestea, după aproape patru ani, Ministerul Justiției din Israel nu a luat nicio decizie în acest sens.

Cazurile de extrădare sunt, de asemenea, în mod notoriu dificile și politizate, cu atât mai mult că între Israel și Republica Moldova nu există un tratat care să reglementeze procesul. Acest lucru lasă decizia în întregime la discreția guvernului israelian, a concluzionat Bloomberg.

Amintim că, la sfârșitul lunii august, ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, anunțase că Chișinăul a solicitat Tel Avivului să pună în aplicare executarea sentinței pronunțate pe numele lui Ilan Șor.

Citește mai mult