Politic

INTERVIU // Dan Alexe despre Raportul Comisiei Europene: Republica Moldova a înregistrat o performanță foarte bună

Republica Moldova a înregistrat o performanță foarte bună în comparație cu alte țări, iar Raportul Comisiei Europene arată că în șase din cele nouă domenii au fost înregistrate progrese. Constatarea a fost exprimată de către jurnalistul roman, Dan Alexe, cel care transmite de la Bruxelles corespondențe pentru Radio Moldova și realizează interviuri pentru Moldova 1 în cadrul buletinului informativ Mesager.

Dialogul a fost moderat de către Elena Băncilă, iar mai jos găsiți textul interviului.

Elena Băncilă: Așa cum spuneam mai devreme, Comisia Europeană va publica mâine raportul de extindere pentru Republica Moldova. Purtătorul de cuvânt de la comisie, Eric Mamer, nu a dezvăluit ce ar prevedea acesta. Ce informații cunoașteți Dumneavoastră?

Dan Alexe: Eu am citit raportul în întregime și, într-adevăr, lipsește recomandarea finală, în sensul în care nu se știe și nu se dă o dată precisă dacă negocierile, recomandarea o să fie pentru martie sau pentru aprilie. Să spunem oricum că decizia nu o ia Comisia Europeană. Aceasta doar oferă o bază de discuții pentru șefii de stat și de guvern. Cei 27 de reprezentanți din țările Uniunii Europene se vor întâlni în cadrul Consiliului European în luna decembrie, la jumătatea lunii, la Bruxelles. Și atunci se va decide o eventuală dată a începerii negocierilor.

Moldova are o performanță foarte bună în comparație cu alte țări. Singura problemă pentru Republica Moldova este că ea va veni la pachet, așa între ghilimele, cu Ucraina. Și aici sunt marile probleme, pentru că mulți se tem că primul-ministru maghiar, Viktor Orban, ar putea să profite de această ocazie ca să prezinte încă un vetto unei măsuri europene. El opunându-se sistematic, opunând un vetto multor-multor măsuri. Și Polonia a făcut asta, motiv pentru care cele două țări: Ungaria și Polonia, și-au văzut suspendate fonduri importante vreme îndelungată. Așa încât situația Republicii Moldova depinde de Ucraina. Ea este la pachet cu Ucraina.

Elena Băncilă: Și totuși ne putem aștepta la un semnal pozitiv mâine?

Dan Alexe: Semnalul este foarte pozitiv. Am citit raportul în detaliu. Comisia dăduse acolo nouă recomandări, nouă cerințe, nouă domenii în care Moldova trebuia să facă progrese. Și a făcut progrese în șase dintre ele, iar cele trei în care progresele sunt mai puțin remarcabile sunt justiția. Deși și acolo sunt niște laude, de exemplu, a simplificat procesul de cooptare în Consiliul Suprem al Magistraturii, lucrurile s-au notat pozitiv. În schimb, sunt criticate, de exemplu, acumularea excesivă de cazuri nejudecate, condițiile din închisori supraaglomerate din acest an, apoi înalta corupție. Se atrage atenția că nu s-a dat încă verdictul de condamnare în cazuri flagrante de înaltă corupție. Nu vorbim aici de șef de magazin sau primari de sate. Și, în sfârșit, al treilea domeniu, în care este o întârziere, este lupta împotriva criminalității organizate. Celelalte șase domenii sunt destul de lăudate, așa încât Moldova are toate șansele să primească această aprobare. Dar repet încă o dată: ea va veni la pachet cu Ucraina.

Elena Băncilă: La câți ani de negocieri ne putem aștepta în condițiile pe care le-ați menționat și Dumneavoastră? Știm bine că cel puțin partea tehnică a acestor negocieri este un proces foarte dificil, care poate dura ani buni.

Dan Alexe: 10 ani, ar fi o bună apreciere. Știu că unii politicieni, chiar foarte sus-puși din motive poate și personale, poate și de pregătire a unei cariere viitoare, precum Charles Michel, președintele Consiliului European, se anunță optimiști că Moldova ar putea să înceapă în 2030. Este excesiv de optimist, pentru că Republica Moldova are foarte mult de recuperat. Și aceste negocieri se duc pe capitole. Se începe cu cele mai ușoare precum învățământul. Se negociază luni de zile, poate un an, apoi acel capitol se închide. Dar sunt și capitolele care pot fi suspendate pe termen nedefinit. Legislația bancară, de exemplu, lucruri care țin de extrădare, tot felul de lucruri mici la care populația nici nu se gândește. Să nu uităm de Turcia, de exemplu, care este un candidat relativ avansat comparativ cu Republica Moldova, așteaptă de 20 de ani reluarea negocierilor. În medie, negocierile au durat cel puțin șase ani. Așa încât, în cel mai fericit caz, Moldova ar putea intra în 2030. Însă e mai bine să ne pregătim la un deceniu de negocieri.

Elena Băncilă: Urmează să vedem raportul de mâine. Domnule Alexe, vă mulțumesc tare mult pentru aceste comentarii și o să mai apelăm la Dumneavoastră în timpul apropiat.

Dan Alexe: Sunt aici oricând.

Citește mai mult