Politic

INTERVIU // Adina Vălean: Decizia de deschidere a negocierilor de aderare se datorează efortului enorm depus de autoritățile din Republica Moldova

Decizia Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare este un succes pentru Republica Moldova care se datorează unui efort enorm depus de autoritățile moldovene, în pofida presiunilor rusești. Declarația aparține comisarei europene pentru Transporturi, Adina Vălean, care s-a arătat convinsă că Consiliul European va da undă verde acestui semnal în luna decembrie, iar negocierile tehnice vor începe în luna martie.

Interviul a fost oferit în exclusivitate pentru Moldova 1 și a avut loc la Bruxelles, unde se află în aceste zile jurnalista Lucia Vieru.

Textul dialogului îl găsiți mai jos.

Lucia Vieru: Doamna Vălean, în primul rând, vă mulțumim că ați acceptat să discutați cu noi într-o zi atât de importantă pentru Republica Moldova. Comisia Europeană a venit cu un raport încurajator pentru Chișinău, a și recomandat începerea negocierilor de aderare. Dar vreau să vă întreb pe Dumneavoastră, cum se văd de aici, de la Bruxelles, pașii pe care îi îndeplinește Republica Moldova în vederea începerii negocierilor de aderare?

Adina Vălean: Cred că e în regulă să încep prin a felicita cetățenii Republicii Moldova, Guvernul Recean, pe președinta Maia Sandu! A fost un efort extraordinar făcut de fiecare în parte și, în principal, de conducerea politică a țării în a așeza Moldova pentru a ajunge în acest moment. Trecând în ultima vreme printr-o perioadă extraordinar de dificilă, din cauza războiului și a presiunilor pe care Rusia le face nu numai prin războiul din Ucraina, dar și presiunile pe care le face constant asupra Republicii Moldova, probabil, prin interpuși. Să nu uităm cât de greu a fost de la începutul războiului din Ucraina și câte forme de presiune și dificultăți a creat Rusia în Republica Moldova: de la atacuri cibernetice la încălcarea spațiului aerian, apoi la șantaj energetic. Și, pentru că ați fost uniți, ați reușit cu hotărâre și fermitate și cu viziune europeană să depășiți toate aceste lucruri.

Anul trecut, s-a obținut statutul de țară candidată pentru Republica Moldova, iar iată acum, după un timp atât de scurt, acele lucruri, reforme și chestiuni de reglementare care au fost cerute sunt aproape gata. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și noi, tot colegiul comisarilor europeni, le recunoaștem drept un succes. Avem o apreciere deosebită pentru faptul că ați reușit să faceți aceste lucruri. Sunt absolut convinsă că, în urma recomandării pe care o facem astăzi, de începere a negocierilor, Consiliul European va da undă verde în decembrie, iar în luna martie deja să se înceapă negocierile din punct de vedere tehnic.

Lucia Vieru: Dumneavoastră, nu o dată, ați vorbit despre integrarea în Uniunea Europeană prin infrastructură. Cum ar trebui să avanseze Republica Moldova pe acest domeniu și cum este ajutată de aici în acest sens?

Adina Vălean: Să știți că în primul rând Republica Moldova prin miniștrii de Infrastructură cu care am lucrat eu, în primul rând, cu domnul Spânu, pentru că domnia sa a fost în ambele mandate pe care le-am avut eu. Moldova a fost foarte ambițioasă, a știut ce vrea, a avut întotdeauna o listă de proiecte, continuă să o aibă. Și, bineînțeles, acum s-a și întâlnit cu faptul că eu sunt comisar pentru transporturi al Uniunii Europene, dar sunt și român. Cunosc foarte bine prin ce trece o țară care trebuie să se dezvolte în ceea ce înseamnă infrastructură.

Depinde foarte mult Moldova de conectivitatea cu România și am investit foarte mult în această colaborare și în această conectivitate. Numai de la infrastructura de transporturi, cred că numai săptămâna trecută, am înmânat simbolic domnului prim-ministru Recean granturi de 45 de milioane de euro. Astea fiind ultimele dintr-un șir mai lung. Dar mai avem în continuare proiecte de infrastructură, pentru că vrem în viitor să se dezvolte linia de cale ferată cu ecartament european și în Moldova. Să se lege în regiune linia de cale ferată Iași – Chișinău - Odesa - Lvov. Astfel încât să avem cale ferată regională pentru mărfurile noastre.

Lucrăm la poduri cu drumuri adiacente și sperăm, în timp, cu tot ajutorul care va veni din partea Uniunii Europene, ca toate aceste proiecte și necesități de infrastructură ale Moldovei să fie servite. Nu e ușor. Deși România este stat membru al Uniunii Europene deja multă vreme, tot nu am terminat și nu am pus la punct infrastructura.

Dar trebuie să vă spun, tot din experiență proprie, că este incontestabil faptul că, odată ce devii membru al Uniunii Europene, se simte creșterea prosperității, a nivelului de trai, oamenii încep să aibă o viață cu siguranță mai bună. Deci, este un deziderat și o cale pe care cu înțelepciune conducerea Moldovei v-a așezat și trebuie să țineți de ea, pentru că este calea corectă pentru Moldova.

Lucia Vieru: Ce mesaj aveți să transmiteți, acum, Chișinăului după publicarea raportului și recomandarea de începere a negocierilor?

Adina Vălean: Să continuăm lucrul împreună, să ținem drumul drept în continuare. Sunt absolut convinsă că vom reuși să facem progrese semnificative, pentru că, de fapt, în paralel cu negocierile care vor fi de natură politică, lucrurile evoluează. Numai în ultimul an, gândiți-vă că practic, din punct de vedere al transporturilor, Moldova s-a integrat destul de mult în piața comună europeană: cu hărțile de infrastructură, cu accesul la mecanismele de finanțare, cu liberalizarea transportului rutier. Toate astea sunt deja ireversibile. Practic, sunteți cu pași deja făcuți în direcția integrării. În paralel, vor merge negocierile politice și sper cât mai curând să avem un rezultat pozitiv.

Lucia Vieru: Vă mulțumim mult pentru răspunsurile oferite.

Citește mai mult