Politic

INTERVIU // Eugen Tomac: Locul românilor de peste Prut este în UE, iar Consiliul European va oferi un răspuns pozitiv de extindere spre Balcani

Republica Moldova și-a câștigat din plin acest statut și va fi mult mai la adăpost în interiorul Uniunii Europene, iar acest proces este ireversibil. Europarlamentarul Eugen Tomac a mai declarat în cadrul buletinului informativ Mesager că a fost un efort consistent de ani de zile pentru a convinge decidenții europeni că locul românilor de peste Prut este în Uniunea Europeană.

Europarlamentarul s-a arătat convins că, în luna decembrie, Consiliul European va veni cu un răspuns pozitiv în ceea ce privește extinderea spre Balcani.

Textul interviului, moderat de către Elena Băncilă, îl găsiți mai jos.

Elena Băncilă: Bună seara, domnule Tomac.

Eugen Tomac: Bună seara de aici, de la Bruxelles.

Elena Băncilă: Vă salutăm și noi de la Chișinău. Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, Bosnia și Herțegovina, dar și desemnarea Georgiei drept țară candidată la aderare. Decizia finală privind deschiderea negocierilor de aderare sau statutul de țară candidată revine liderilor Uniunii Europene și este așteptată la Summitul din decembrie. Este recomandarea Comisiei Europene o garanție pentru începerea negocierilor? De ce vă întreb asta? Pentru că a existat un precedent în care statele membre au respins opinia Executivului UE, în 2009, când Comisia a recomandat ca Macedonia de Nord să înceapă negocierile de aderare, însă liderii UE nu au dat undă verde decât în 2022.

Eugen Tomac: Într-adevăr, decizia este extrem de importantă, fără precedent, și într-un context destul de fragil, cu un echilibru de securitate destul de puternic zdruncinat din cauza războiului declanșat de Rusia. Acum, strict pentru Republica Moldova, eu cred că este un semnal extraordinar și este o confirmare că ceea ce a început președinta Maia Sandu împreună cu echipa sa produce efecte benefice pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Și eu mai cred ceva extrem de important legat de precedentul pe care l-ați prezentat Dumneavoastră. Este clar că nu toate statele sunt încântate de această decizie strategică a Uniunii Europene, dar sunt absolut convins că va învinge rațiunea în acest proces. De ce? Pentru că Uniunea Europeană, de când s-a creat până în prezent, a reușit să depășească toate momentele de criză prin două măsuri extrem de importante, și anume. Mai multă integrare europeană sau extindere după ce s-a prăbușit comunismul, Uniunea Europeană a venit cu o ofertă de nerefuzat pentru statele din Est și, așa, 12 state din Estul Europei au intrat în Uniunea Europeană, iar în deceniul trecut, Croația. Deci, procesul de extindere nu se suspendă și acest semnal transmis astăzi este unul care confirmă această regulă. Și anume, că Rusia oricât și-ar dori, utilizând argumentul forței, nu va opri acest proces ireversibil al Uniunii Europene de a se consolida și de a-i primi alături de ea pe toți cei care se simt mai în siguranță, toți cei care își doresc un viitor prosper pentru cetățenii lor.

Și astăzi a sosit rândul Republicii Moldova. Personal, mă bucur foarte mult pentru că este un efort consistent de ani de zile pentru a convinge decidenții europeni că locul românilor de peste Prut este în Uniunea Europeană și, evident, că Ucraina, care este astăzi atacată într-un mod sălbatic de către Kremlin, trebuie susținută în acest demers pe care și l-a asumat. Și de aceea eu cred că, în decembrie, la Consiliul European, vom avea un răspuns pozitiv, inclusiv în ceea ce privește extinderea spre Balcani.

Elena Băncilă: În raportul său, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este o chemare istorică a Uniunii Europene să continue procesul de extindere, care are și o importantă componentă geopolitică, dar și economică. Se discută foarte mult despre o reformă internă a Uniunii Europene și vreau să vă întreb, în acest caz, care ar fi, în acest context, locul Republicii Moldova în noua construcție a Uniunii?

Eugen Tomac: Eu cred că Republica Moldova și-a câștigat din plin acest statut și vreau să vă mărturisesc că, în urmă cu trei ani de zile, am avut un dialog cu președinta Comisiei Europene la ea în birou, în Comisia Europeană, acolo unde am spus că atunci când existau premise foarte puține pentru ca procesul acesta să accelereze atât de mult. Și am spus că Republica Moldova este parte a Uniunii Europene și prin simplul fapt că peste 50 la sută din cetățenii Republicii Moldova deja sunt cetățeni ai Uniunii Europene. Începând cu președinta Maia Sandu și jumătate din cetățenii Republicii Moldova știu deja ce înseamnă avantajele de a fi cetățean al Uniunii Europene prin cetățenia română.

De aceea vom continua acest proces pentru că locul tuturor românilor, inclusiv al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, este să fie în siguranță la ei acasă, acolo, în localitățile din Republica Moldova, simțindu-se protejați de această umbrelă a Uniunii Europene, care, iată, se extinde cu o viteză pe care nimeni nu o estima în urmă cu trei-patru ani de zile.

Și acesta este cel mai important lucru pentru că urmează să primiți un suport financiar consistent. La fel cum Republica Moldova a beneficiat de un suport consistent financiar pentru a depăși criza energetică prin care a trecut anul trecut. Șantajul pe care Rusia îl exercită în continuare. Și evident că aceste amenințări nu trec, dar Republica Moldova va fi mult mai la adăpost în interiorul Uniunii Europene. Ceea ce ne dorim cu toții și evident că acest proces este ireversibil.

Elena Băncilă: Aș vrea să discutăm o ultimă întrebare, de fapt, un pic despre condițiile și acele standarde pe care trebuie să le atingă țara noastră în parcursul său pe acest drum de integrare europeană. Din cele nouă precondiții, Republica Moldova a îndeplinit șase, constată raportul Comisiei și mai rămân trei. Una dintre acestea, care este, de fapt, și cea mai mare provocare, este reforma justiției. Ce decizii ar trebui luate pentru a face progrese mai rapide în această direcție?

Eugen Tomac: Eu voi fi destul de cinstit și direct, nu putem aduce un număr semnificativ de magistrați din Germania sau din Franța pentru a face dreptate în instanțele din Republica Moldova. Aici, e o chestiune de durată și sunt convins că există voință politică pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. Însă ele necesită timp, răbdare și foarte multă responsabilitate din partea celor care își desfășoară activitatea în sistemul de justiție al Republicii Moldova. Stat de drept înseamnă justiție egală pentru toți și de aceea cred că acest proces de tranziție de la o etapă post-sovietică într-o tranziție destul de sălbatică și plină de provocări pentru Republica Moldova, această reformă este cheia pentru succesul procesului de integrare. Cu cât mai rapid se va face această transformare a sistemului de justiție în Republica Moldova, cu atât mai rapid va fi și procesul de integrare.

Elena Băncilă: Domnule Tomac, vă mulțumesc tare mult pentru aceste comentarii.

Eugen Tomac: Cu multă plăcere.

Violeta Viliant

Violeta Viliant

Autor

Citește mai mult