Cultură

In memoriam Eliza Botezatu// O fascinantă îmbinare a criticii, poeziei și pedagogiei

A debutat în calitate de poetă, dar s-a impus de-a lungul timpului ca exegetă, critic și istoric literar, profesoară îndrăgită și respectată a mai multor generații de pedagogi de literatură română. Vorbim despre regretata Eliza Botezatu, evocată la Muzeul Național al Literaturii Române printr-o expoziție comemorativă, consacrată aniversării a 85-a de la naștere.

facebook/ MNLR
Sursa: facebook/ MNLR

Expoziția intitulată „Fascinanta îmbinare a criticii, poeziei și pedagogiei” o readuce în actualitate pe Eliza Botezatu în multitudinea preocupărilor ei. Amintirile celor care au cunoscut-o completează portretul protagonistei.

„O doamnă foarte cultă, foarte bine pregătită și venea în literatură cu o ținută aparte. Am avut parte de un profesor bun, Vasile Coroban, care ne-a insuflat adevărul și frumusețea cuvântului”, a menționat scriitorul Vladimir Beșleagă.

„Eliza Botezatu a fost unul dintre cei mai importanți critici ai timpului, a reunit cele două maluri ale Prutului, a pus în valoare nume noi din literatura română, le-a revalorificat”, a spus Elena Prus, prof. univ., dr. habil, prorector, ULIM.

De la Bălți a venit la evocare Elena Belinschi, o bună prietenă a Elizei Botezatu din copilărie, studenție, apoi au fost colege, profesoare la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

„A fost foarte aproape de curiozitatea și dorința de a citi foarte mult. Cartea, desigur, a fost pe primul plan.”

O moștenire spirituală deosebită i-a lăsat Eliza Botezatu nepoatei Daniela.

„E vorba de valori și de virtuți, de integritate, de verticalitate, noblețe, erudiție și, desigur, mi-a transmis și mie pasiunea față de literatură, față de cuvânt”, a spus Daniela Luca.

Expoziția pune în lumină devenirea Elizei Botezatu, faptele științifice, culturale, literare, pedagogice. Sunt expuse manuscrise, cărți, fotografii, documente, obiecte personale, distincțiile, un portret realizat de pictorul Nicolae Curoșu.

„Mai puțină lume știe că a fost o poetă cu totul deosebită. Revelația acestei expoziții sunt poemele ei. Muzeul nostru deține caiete scrise, familia a adus și manuscrise dactilografiate pe care Eliza Botezatu prin 1999 le pregătea pentru o carte și o carte foarte bună trebuie să apară”, a conchis directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi.

Eliza Botezatu s-a născut la 7 noiembrie 1938 la Briceni, județul Soroca. Distinsa profesoară și poetă s-a stins din viață la 9 iunie anul trecut.

Citește mai mult