Politic

INTERVIU // Marcelo Rebelo de Sousa: Republica Moldova are șansa să devină membră a Uniunii Europene până în 2030

Cred că Republica Moldova va satisface toate cerințele în termenul stabilit și aceasta se va întâmpla până la finalizarea acestei perioade de șapte ani. Fapt ce ar însemna că are șansa să devină membră a Uniunii Europene până în anul 2030. Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a mai precizat că țara sa sprijină Republica Moldova în aspirațiile sale europene, iar următoarea extindere a Uniunii Europene ar putea fi cea mai importantă din istoria blocului comunitar, proces vital pentru securitatea și pacea în regiune.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la Moldova 1, realizată de jurnalista Ludmila Barbă.

Textul interviului îl găsiți mai jos.

Ludmila Barbă: În luna octombrie, președinta Maia Sandu a fost în vizită în Portugalia și iată acum Dumneavoastră sunteți la Chișinău. Ce circumstanțe, ce factori au motivat acest schimb de vizite într-un termen atât de scurt?

Marcelo Rebelo de Sousa: Aveți dreptate atunci când spuneți că nu este ceva obișnuit. De regulă, avem vizitele de stat într-o țară după care urmează un fel de reciprocitate. Adică vizita celuia care a fost gazdă către țara din care a venit șeful statului. De obicei, durează mult mai mult: luni de zile, uneori un an, un an și jumătate. Dar noi trăim acum într-o lume diferită și acum lucrurile se schimbă atât de repede pentru că ne confruntăm cu o situație economică și politică foarte dificilă încât trebuie să urmăm această viteză atunci când avem de a face cu prioritățile. Trăim într-o lume în care războiul este global, și cel din Ucraina, și criza din Orientul Mijlociu. Trăim într-o lume în care nu există recuperare economică. Noi plătim un preț foarte mare, la început în formă de inflație, după care o creștere care nu se mai oprește. În același timp, trebuie să dăm dovadă și să demonstrăm că suntem capabili să facem față crizelor politice și economice într-o perioadă scurtă de timp.

Atunci când doamna președintă Sandu a vizitat Portugalia, am stabilit vizita aceasta. Nu a fost stabilită ulterior pentru această vizită a mea, la invitația președintelui Dumneavoastră. Și de ce? Deoarece prima idee a fost să nu lăsăm prioritatea ce ține de Republica Moldova să se piardă între atât de multe evenimente. Cunoșteam de această criză din Orientul Mijlociu, dar nu știam că va mai fi și o criză economică și una socială și vor urma multe decizii importante de discutat cu privire la extinderea Uniunii Europene și, la fel, situația din Ucraina. Deci, am decis să încercăm să facem totul imediat.

În al doilea rând, motivul a fost că dacă vrem să demonstrăm sprijinul pentru o țară, nu doar politic, dar la fel și diplomatic, economic, educațional, științific, tehnologic, trebuie să venim cu acțiuni. Și am promis în Portugalia că vom semna un acord cu privire la investițiile străine și cooperarea economică. Mai trebuie să semnăm și un document cu privire la cooperarea dintre universități. La fel, trebuie să încercăm să aducem o delegație din Republica Moldova la senatul din Portugalia, care va avea loc aproximativ peste 10 zile. Deci, unica posibilitate a fost de a veni cât de repede posibil.

După care am avut o ședință în Portugalia cu un grup, fondat cu mulți ani în urmă, de către președinți europeni (n.r. - Summitul Comunității Politice Europene), 16 la număr. Unde am decis să discutăm situația din Ucraina și despre extinderea Uniunii Europene. Ne-am gândit că ar fi foarte util să aflăm care vor fi rezultatele acestor discuții care au avut loc între 5 și 6 octombrie (în orașul Granada din Regatul Spaniei).

După care am primit în vizită președintele României pentru a discuta exact aceste subiecte. Deci, ne-am gândit că trebuie să avem această întâlnire până la sfrșitil lunii ca să discutăm situația din Ucraina și extinderea Uniunii Europene.

Între timp criza din Orientul Mijlociu a apărut drept o nouă problemă geopolitică pentru întreaga lume. Aceasta a fost un nou motiv pentru a discuta toate aceste subiecte în aceste zile. Acestea au fost motivele evidente de ce s-au întâmplat lucrurile atât de repede, după vizita de mare succes a președintei Maia Sandu în Portugalia.

Ludmila Barbă: 2023 este un an special pentru țările noastre fiindcă acum trei decenii au fost stabilite relațiile diplomatice între Republica Moldova și Portugalia. Dar trebuie să menționăm că sunt două state diferite ca teritoriu, ca populație, istorie, dar și așezare geografică. Care ar fi subiectele și domeniile de interes comun? Cum apreciați relațiile dintre cele două state?

Marcelo Rebelo de Sousa: În primul rând, noi avem în comun o comunitate foarte importantă a moldovenilor în Portugalia. Timp de 30 de ani, noi cunoaștem moldovenii care lucrează în Portugalia, care au studiat în Portugalia, care studiază în prezent, care și-au luat familiile acolo. Unii dintre ei au revenit înapoi acasă, alții au rămas acolo. Deci, sunt lucruri pe care poate nu le cunoșteam. Există această prietenie între ambele popoare.

În al doilea rând, aceste relații diplomatice ale noastre au început 30 de ani în urmă. De ce? Din cauza Revoluției Democratice a noastre, care a avut loc în 1974 și din cauza că destrămarea Uniunii Sovietice a avut loc puțin mai târziu. Respectiv, noi am început deja relațiile noastre diplomatice cu țări precum Republica Moldova și 30 de ani sunt deja o perioadă destul de lungă de prietenie, nu?

Da, suntem departe în Europa, dar totodată avem aceleași valori (n.r. - cu Republica Moldova). Suntem europeni. Dorim să avem o democrație puternică. Credem în libertate. Credem în pluralism. Credem în statul de drept. Și asta e foarte mult. Asta face diferența între a fi o democrație, o dictatură sau o autocrație. Noi ne dorim să trăim în Europa. Dorim ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană, iar Moldova vrea să devină membră a Uniunii Europene. Noi vrem să trăim în baza acelorași principii și valori. Aceasta e mult mai important decât a fi țări vecine la modul fizic. După cum Portugalia e mai departe spre Vest, și Republica Moldova e mai departe, înspre Est. Ambele țări suntem de origine latină, iar limba română e foarte asemănătoare cu portugheza. 60 de procente din cuvintele dumneavoastră sunt foarte asemănătoare cu ale noastre. Oare nu este asta suficient ca să creăm o prietenie și un parteneriat de durată? Cred că este mai mult decât suficient.

Ludmila Barbă: Domnule președinte, recent, Guvernul de la Chișinău a ratificat Acordul bilateral privind colaborarea economică dintre statele noastre. Ce așteptări aveți de la Comisia mixtă moldo-portugheză pentru colaborare în domeniul comercial și economic? Care ar fi instrumentele care ar putea contribui la impulsionarea acestor relații?

Marcelo Rebelo de Sousa: Bine, ambele țări considerăm că statul este foarte important, adică puterea politică, pentru a deschide căile de cooperare.

Dar cunoaștem că este vorba de sectorul privat, care este un sector cheie pentru creștere și pentru justiție socială. Deci, depinde de noi să semnăm acorduri. Să stabilim această cooperare între două agenții de investiții străine. De exemplu, să vorbim despre comerț, să vorbim despre cooperarea în domeniul educației, în universități sau centre de cercetare. Deoarece cunoaștem că statele joacă un rol important în domenii precum știința, tehnologia și educația în ambele țări. Dar este chiar și mai important să ne asigurăm că companiile private, cele mici, medii și mari doresc cu adevărat să investească și că pot investi în sectoare în care sunt destul de buni în ambele țări. Vor sunteți foarte buni în anumite sectoare. Noi suntem buni, poate, în alte sectoare. De exemplu, în cazul Portugaliei vorbim despre energie, energia verde din surse regenerabile, energia solară, eoliană, hidroenergia. Deci toate aceste lucruri înseamnă că avem această experiență. Noi am început de fapt să activăm în acest domeniu 30 de ani în urmă și a meritat efortul. 60 de procente din toată electricitatea noastră vine acum din surse curate, regenerabile. Și foarte curând, vor fi 80 de procente, deja în câțiva ani. Și preconizăm să atingem 100 de procente către 2030. Noi deja exportăm, deoarece consumul nu este suficient de mare comparativ cu capacitatea de producere. Ceea ce înseamnă că este un sector în care am putea coopera. La fel e domeniul digital. În Portugalia avem Digital WEEB Summit, sunt multe persoane cu titlurile de Start up-uri în domeniu, acolo este un HUB foarte bun, un centru foarte mare care este deja de un nivel mondial.

La fel, putem coopera și în domeniul digital și în domeniul datelor sau pe segmentul de interconexiune. Suntem foarte buni la asta. În domeniul agriculturii voi sunteți foarte buni în anumite sectoare. Putem coopera pe anumite domenii ale industriei, putem coopera în domeniul tehnologiilor informaționale avansate.

În Portugalia, în ultimii 30-40 de ani, dezvoltarea a avut loc foarte rapid. Respectiv este și la capitolul de infrastructură. Suntem peste tot și lucrăm și în America Latină, lucrăm în Asia, în America de Nord, Africa, Europa. Aprovizionarea cu apă, drumurile. Atât de multe aspecte de infrastructură sunt importante pentru țări.

Încercarea de a promova dezvoltarea durabilă este foarte importantă pentru o democrație puternică. Politica depinde foarte mult de creșterea economică și de egalitate, echitate și justiție socială. Respectiv, e foarte ușor să găsim domenii în care am putea colabora. În unele - imediat, în altele - ulterior. Totul va depinde, până la urmă, de sectorul privat, dacă ei se vor înțelege, și noi vom putea organiza acest forum. Aceasta ar putea fi pionieratul în această perioadă, ce va constitui o nouă etapă a relațiilor dintre cele două state ale noastre.

Ludmila Barbă: La ultimul Summit informal al liderilor europeni, desfășurat la Granada, pentru prima dată în ultimii zece ani s-a discutat despre extindere. Care este poziția oficială a Lisabonei în această chestiune? Este o provocare sau este o oportunitate de a o face mai puternică și ce credeți privind negocierile de aderare la UE a Republicii Moldova?

Marcelo Rebelo de Sousa: În primul rând. E nevoie de extinderea Uniunii Europene sau nu? Răspunsul meu este: da, trebuie! Noi trebuie să realizăm această extindere, deoarece este vital pentru pacea și securitatea din Europa.

În al doilea rând. A doua întrebare a dumneavoastră. De ce a durat atât de mult pentru a lua această decizie? Deoarece, desigur, asta implică schimbări atât în țările candidate, cât și în Uniunea Europeană. Este una când în UE sunt 27 de state membre și altceva este UE cu 30 de state membre sau 33 sau 34 sau 36. Totul va depinde de candidații care sunt. Asta înseamnă că a durat timp, deoarece Uniunea Europeană trebuie singură să se pregătească pentru acest pas. Este poate cea mai importantă extindere care a avut loc vreodată în Comunitatea Europeană și în Uniunea Europeană. Și cel mai important din cauză că sunt atât de multe țări în Europa de Est. Dar și deoarece mărimea acestor țări este totalmente diferită și deoarece unele din ele sunt deja importante pentru că sunt dezvoltate din punct de vedere economic. Cum este cazul Ucrainei. Nu e la fel ca înainte de agresiunea rusă, dar încă este oricum puternică.

Alt motiv este că în toate aceste țări sunt motive geopolitice diferite de cele care au stat la baza extinderii anterioare. Una care a fost foarte conectată cu viziunea transatlantică a Europei, extinderea spre Sud precum Grecia, Spania, Portugalia. A fost o extindere către democrații noi. Și conexiunea dintre Europa și alte continente din contul unei diaspore puternice. Apoi acea extindere în țările nordice și țările din Europa Centrală a ținut de economii puternice și democrații stabile. A fost rezultatul unei evoluții inevitabile. Extinderea spre Est a fost rezultatul destrămării Uniunii Sovietice, ceea ce înseamnă necesitatea de a ne confrunta cu o situație nouă în Europa de Est. Această extindere a devenit unica modalitate în care noi putem lucra pentru pace și securitate.

A devenit evident pentru mine și pentru alții, încă înainte de acest război din Ucraina. Acum a devenit evident acest lucru. A durat cam mult timp.

Și ultima întrebare. Dacă va dura mult până vom ajunge la decizia finală. Înainte de aceasta este prima decizie și aceasta este de a iniția negocierile de aderare, ceea ce sperăm să se întâmple la sfârșitul anului curent sau la începutul anului viitor. Iar restul acestui parcurs va depinde de fiecare țară în parte.

Despre Republica Moldova, pot spune că, privind la Republica Moldova și ținând cont de această cooperare și cunoștințele reciproce, cred că Republica Moldova va satisface cerințele în termenul stabilit. Ceea ce ar însemna că ar fi fără dificultăți pe care poate le au alte țări. Dar pentru fiecare țară e un caz aparte. Dacă putem vorbi despre aderare în 2030? În cazul Republicii Moldova, mă aștept că se va întâmpla mai devreme. Simt așa că Republica Moldova va satisface cerințele de aderare la Uniunea Europeană până la finalizarea acestei perioade de șapte ani, deci până în anul 2030. Este ceea ce simt eu și aceasta este dorința mea, în același timp.

Ludmila Barbă: Excelență, vă mulțumim pentru timpul acordat, pentru expertiza oferită și experiența împărtășită și vă mulțumim mult pentru interesul pe care îl manifestați pentru Republica Moldova.

Marcelo Rebelo de Sousa: Vă mulțumesc mult pentru aceste întrebări. A fost o onoare pentru mine și o plăcere să mă aflu în această țară frumoasă cu așa mulți oameni foarte buni pe care i-am cunoscut din comunitatea Dumneavoastră în Portugalia și acum i-am întâlnit aici, în Republica Moldova. Sunteți un popor extraordinar!

Citește mai mult