Social

LIVE // Consiliul Audiovizualului prezintă rezultatele controlului respectării Codului electoral în emisiunile de dezbateri electorale la posturile publice Radio Moldova și Televiziunea Moldova1

Consiliul Audiovizualului prezintă rezultatele controlului respectării Codului electoral în emisiunile de dezbateri electorale la posturile publice Radio Moldova și Televiziunea Moldova1 în baza scrisorii deputatei BCS Diana Caraman.

captura video // moldova1.md
Sursa: captura video // moldova1.md

UPDATE Președinta CA, Liliana Vițu, a menționat că instituția pe care o conduce nu este în măsură să se pronunțe dacă dezbaterile trebuie să fie organizate într-o singură limbă. Pentru aceasta, există Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare care aprobă și veghează deciziile editoriale, or, tocmai Codul Serviciilor media audiovizuale la articolele 8 și 34 prevede independența editorială, a mai pecizat Liliana Vițu.

„Este un caz dus în extremă, în opinia mea, de ambele părți. Din păcate, nu am văzut dorința autentică a candidatului să își prezinte opțiunea și să ajungă la cetățeni pentru că a știut de acele reguli, a acceptat acele reguli și în ambele cazuri a preferat chiar și în acea adresare scurtă pe care a făcut-o, a preferat să vorbească despre „comsomol” și nu despre chestii, care țineau de administrare publică. Pe de altă parte, un furnizor public cred că are misiunea să acomodeze niște necesități ale unor grupuri de cetățeni. (...) Putea fi gestionat cazul, totuși, de o altă manieră, eventual să se găsească o soluție în pauză. Eventual, cum am văzut la alte posturi, moderatoarea să vorbească în română, iar persoana să vorbească în rusă”.

UPDATE Membrii CA au votat la paritate. Ruslan Mihalevschi, Eugeniu Rîbca și Tatiana Crestenco au susținut proiectul deciziei. Liliana Vițu, Larisa Turea și Orest Dabija au votat împotrivă.

UPDATE Președinta CA, Liliana Vițu, a dat citirii proiectului de decizie:

„Se sancționează cu o amendă în mărime de 5.000 de lei Instituția Publică Compania „Teleradio-Moldova”, fondatoarea serviciului media de televiziune Moldova 1 pentru nerespectarea prevederilor articolului 89, alineat 2 din Codul electoral în conformitate cu articolul 84, alineat 5, litera „n” din CSMA”.

„Se sancționează cu o amendă în mărime de 5.000 de lei Instituția Publică Compania „Teleradio-Moldova”, fondatoarea serviciului media de radiodifuziune sonoră Radio Moldova pentru nerespectarea prevederilor articolului 89, alineat 2 din Codul electoral în conformitate cu articolul 84, alineat 5, litera „n” din CSMA”.

UPDATE Larisa Turea, membră CA: „Din punctul meu de vedere, Diana Caraman a fost cea care nu și-a respectat alegătorii, pentru că condițiile erau deja expuse și în principiu nu îi păsa cum va fi înțeleasă sau nu și (...) a fost o provocare, o publicitate negativă și nu putem condamna aici moderatorii care au acționat în funcție de subiect. Condițiile au fost expuse de la bun început și, deci, nu voi susține sancționarea acestui difuzor media”.

UPDATE Ruslan Mihalevschi, membru CA: „În opinia mea, cei care doresc să dețină funcții publice, aleșii poporului, ar trebui să facă tot posibilul pentru a arăta respect pentru limba oficială a acestei țări. Știu că în cadrul dezbaterilor au fost candidați care nu vorbesc liber româna, inclusiv candidați din municipiul Bălți și ei au găsit o soluție, au trimis în locul lor reprezentanți care cunosc mai bine româna, pentru care româna este limba maternă. (...) Ar trebui în viitor prevăzute aceste situații când vine un candidat care probabil nu cunoaște, că cumva să fie posibil să se exprime în altă limbă decât este prevăzut în regulament, ca furnizorul să ofere mai multe posibilității. Aceste chestii trebuie prevăzute. Dacă se prezuma că va fi în acest format emisiunea, asta era previzibil. Cum ieșiți din aceste situații trebuia să fie prevăzut, în opinia mea. Deci, iarăși repet, problema este în respectarea principiului echității în acest caz”.

UPDATE Vladimir Țurcanu, directorul general al IP Compania „Teleradio-Moldova”: „ Considerăm declarativ caracterul acestei scrisori și neîntemeiată și v-aș ruga să o respingeți”.

UPDATE Vladimir Țurcanu, directorul general al IP Compania „Teleradio-Moldova”: „Concurenta care a făcut acest demers, această plângere, a fost invitată în condiții absolut egale, nediscriminatorii în raport cu ceilalți concurenți. Cu alte cuvinte, condițiile anunțate pe care doamna Caraman le-a acceptat su fost același pentru toată lumea. De asemenea, am putea aminti aici faptul că nici unul din concurenții electorali care au acuzat o posibilă discriminare nu au arătat înainte de emisiune că își doresc să vorbească într-o altă limbă decât cea precizată în declarație, nu au cerut un traducător și nu au făcut în niciun fel să înțelegem că ar putea vorbi în limba rusă”.

UPDATE Vladimir Țurcanu, directorul general al IP Compania „Teleradio-Moldova”: „Din punctul nostru de vedere, Teleradio Moldova a urmat cu strictețe prevederile Declarației privind reflectarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Mai ales că avem în ultimul an și jumătate o situație în care Consiliul Audiovizualului ați fost foarte stricți în respectarea tuturor legilor catre ne guvernează și a deciziilor Dvs., dovadă este faptul că în această perioadă menționată „Teleradio-Moldova” a fost sancționată de 16 ori, cel puțin pentru încălcări, din punctul nostru de vedere mult mai simple decât aceasta”.

UPDATE Victoria Stețcaia, raportor: „În conformitate cu prevederile CSMA și ale Codului electoral, CA a dispus controlul programelor de dezbateri organizate de Compania „Teleradio Moldova”, la data de 29 octombrie 2023 difuzate de serviciile media audiovizuale Moldova 1 și Radio Moldova. Potrivit articolului 89, alin. 2, din Codul Electoral, instituțiile mas-media au obligația de a respecta principiul de echitate, echilibru și imparțialitate pentru reflectarea alegerilor. Acestea trebuie să ofere grupurilor de inițiativă, concurenților electorali și participanților la referendum timp de antenă sau spațiu pentru publicitate electorală în condiții egale și nediscriminatorii”

Vă reamintim că Diana Caraman, candidata PCRM la funcția de primar general al municipiului Chișinău la alegerile din 5 noiembrie, a refuzat să se conformeze regulamentului „Teleradio-Moldova” care prevede că dezbaterile electorale se desfășoară în limba română. Candidata Partidului Comuniștilor a insistat să vorbească în limba rusă și a fost nevoită să părăsească platoul dezbaterilor, și la Radio Moldova, și la Televiziunea Moldova 1.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult