Fostul șef al NATO Anders Fogh Rasmussen propune ca Ucraina să adere la alianță fără teritoriile ocupate de Rusia
Anders Fogh Rasmussen, care a deținut postul de secretar general al NATO înaintea lui Jens Stoltenberg, a prezentat o propunere prin care Ucraina să adere la alianța militară, dar fără teritoriile ocupate de Rusia. Rasmussen spune că această aderare parțială ar trimite un avertisment Moscovei că nu poate împiedica Ucraina să adere la NATO, relatează The Guardian.
Rasmussen consideră că anul viitor nu mai poate fi din nou amânată chestiunea aderării Ucrainei la NATO. "A venit timpul să facem următorul pas și să lansăm o invitație pentru ca Ucraina să adere la NATO. Avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate europeană în care Ucraina să se afle în centrul NATO", a declarat Rasmussen.
Fostul șef al NATO a arătat că există un precedent oarecum imprecis, deoarece Germania de Vest s-a alăturat alianței în 1955, iar Articolul 5 a acoperit teritoriul său, dar nu și pe cel al Germaniei de Est.
El a prezentat trei motive principale pentru ca Ucrainei să i se ofere statutul de membru. Ucraina în cadrul NATO ar acționa ca un bastion împotriva unei Rusii încă agresive. În al doilea rând, a spus el, "trebuie să ne dăm seama că zonele gri sunt zone periculoase. Neutralitatea în sensul vechi al cuvântului nu mai există. Zonele gri devin o tentație de atac pentru Putin". În cele din urmă, el susține că armata ucraineană este în prezent cea mai întărită armată de luptă din Europa și ar fi un atu și un exemplu pentru alte puteri europene.
Rasmussen a dezvăluit că 25 de țări, în plus față de țările din G7, negociază acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina, ca parte a unui acord-cadru de securitate pentru Kiev, care ar trebui să acționeze ca o punte spre aderarea deplină la NATO. Pactul include transferuri de arme pe scară largă, un schimb de informații îmbunătățit și sprijin pentru industria de apărare a Ucrainei, astfel încât aceasta să poată produce independent arme și muniții.
NATO urmează să organizeze summitul său aniversar - care marchează 75 de ani de la crearea alianței - la Washington, în vara anului viitor, iar problema viitoarei aderări a Ucrainei va fi cu siguranță un subiect important.
Liderii ucraineni au fost profund dezamăgiți atunci când, sub presiunea SUA și a Germaniei, la summitul său din acest an, NATO a emis o declarație în care se spune că Ucrainei i se va oferi o invitație atunci când condițiile o vor permite, respingând efectiv cererea Kievului de a i se indica o dată anume pentru aderare. În schimb, relația Ucrainei cu NATO a fost ridicată ca nivel prin înființarea unui Consiliu Ucraina-NATO și printr-un acord prin care membrii NATO vor oferi bilateral garanții de securitate Ucrainei.