Calendar//13 noiembrie - Primul zbor din lume cu un elicopter
La începutul acestei săptămâni, vorbim despre spectacole teatrale, sport, descoperiri și premiere în mai multe sfere de activitate.
Menționăm anul 1805, când a fost inventat hotdogul. Acest preparat a fost precursorul cârnăciorului Frankfurt din 1852. Emigrantul german Charles Feltman a creat în anul 1867 forma de astăzi a hotdogului.
În anul 1884, a avut loc premiera spectacolului cu piesa „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. Este o comedie de moravuri sociale și politice, publicată în revista „Convorbiri literare”. Piesa a fost jucată în premieră pe scena Teatrului Național din București, înregistrând un mare succes de public, prin seria de 11 reprezentații consecutive, în decurs de numai trei săptămâni.
În anul 1907 Inginerul francez Paul Cornu reușește primul zbor din lume cu un elicopter. Aparatul de zbor cântărea 260 de kilograme și s-a menținut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 cm deasupra Pământului, după care s-a prăbușit.
Tot în această zi a anului 1954, a fost câștigată prima cupă mondială de rugby de către Anglia, care a învins Franța în finala disputată la Paris. Acesta este al treilea eveniment sportiv al lumii, după Campionatul Mondial de Fotbal și Jocurile Olimpice. Rugbyul și Cupa Mondială de Rugby sunt deja o afacere extrem de profitabilă în țările cu mare tradiție în acest sport.
În anul 1990, la 13 noiembrie, a apărut prima pagină World Wide Web. Evenimentul a revoluționat comunicarea, internetul fiind printre cele mai mari descoperiri ale omenirii. Tot în acea perioadă, s-a început lucrul la primul browser care să ajute la navigarea pe Internet. În primăvara anului următor, Centrul European pentru Fizica Nucleară a început să folosească pentru uz intern acest sistem.
Astăzi, este marcată Ziua internațională a mimului. Sărbătoarea a fost instituită la inițiativa Institutului Internațional de Teatru în 1998 - declarat Anul Internațional al Mimului, cu ocazia celor 100 de ani de la nașterea fondatorului artei mimului. Pantomima este cea mai veche formă de teatru, datând din vremea tragediilor grecești, fiind mai târziu popularizată prin teatrul de stradă.