Cultură

Primul muzeu literar din România își va redeschide larg ușa, pentru a redescoperi lumea lui Ion Creangă

Primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918, își va deschide larg ușa, pentru a redescoperi lumea lui Ion Creangă. Bojdeuca lui Ion Creangă, situată în dealul Țicău din municipiul Iași, a fost reabilitată cu ajutorul proiectului „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași, alături de Consiliul raional Fălești și Primăria orașului Fălești, ca parteneri. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare de către președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

„Dragi prieteni, redeschidem în luna decembrie bojdeuca lui Ion Creangă, de aici, din Țicău din Iași. Mă bucur să vă anunț că lucrările de reabilitare și consolidare au fost finalizate, iar în foarte scurt timp vom pătrunde din nou în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuță. ”Călător pe Meridiane Culturale”, așa s-a numit proiectul prin care, într-un parteneriat cu Primăria și Consiliul Fălești din Republica Moldova, am reabilitat întregul ansamblu muzeal cu fonduri europene, într-o colaborare cât se poate de bună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași și colegii de la Consiliul Județean”, a declarat pe o rețea de socializare președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

În noiembrie 2021, șefii Consiliului Județean Iași au anunțat că a fost semnat contractul de achiziție publică a lucrărilor de construcție pentru reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă”.

Restaurarea Bojdeucii din Țicău a făcut parte din proiectul „Călător pe Meridiane Culturale”, implementat de Consiliul Județean Iași, alături de Consiliul raional Fălești și Primăria orașului Fălești, ca parteneri.

Durata contractului a fost de 18 luni de la data de începere a lucrărilor. Acestea a presupus atât restaurarea bojdeucii, cât și reabilitarea și modernizarea clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și accesului pietonal, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă situată în zona Țicău a municipiului Iași, în care a locuit scriitorul între anii 1872 și 1889. Casa a devenit muzeu memorial în 1918 și este înscrisă în Lista monumentelor istorice.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult