Politic

Un nou episod din thrillerul „Gaz cu zece lei”, oferit de adepții penalului Șor

Un nou episod din thrillerul despre gazul ieftin au oferit liderii locali de la Orhei și Comrat. Evghenia Guțul, Dmitri Constantinov, Pavel Verejanu, care au anunțat că au impedimente din partea guvernului în realizarea promisiunii lui Șor. Dar nu au oferit detalii dacă firmele pe care mizează au îndeplinit condițiile de intrare pe piața liberă de gaze.

facebook/ Primăria orașului Orhei
Sursa: facebook/ Primăria orașului Orhei

Reporterul Moldova1, Lucia Vieru, a urmărit subiectul și ne explică miezul problemei.

Într-adevăr un nou episod. Mai întâi Ilan Șor, așa cum ne-a obișnuit, online, de la distanță, a promis gaz ieftin. În timp ce la Chișinău e condamnat la 15 ani de închisoare, el are o activitate politică intensă. Oamenii lui de la Comrat au preluat această idee. Evghenia Guțul, de exemplu.

Apoi a apărut un trader dispus să livreze gaze de pe piața angro, o companie turcă, într-un final și furnizorul - compania Nordgaz, gestionată de Alexandru Grosu, apropiat de grupul Șor. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, din start a spus că e populism și că acest grup de companii și politicieni nu vor reuși să furnizeze gaze, pentru că scopul lor e cu totul altul.

Așadar, astăzi, politicienii s-au plâns că nu sunt lăsați să le dea oamenilor gaz cu zece lei. Deși, între timp, Alexandru Grosu a început să vorbească de 11 lei, fără TVA.

„Temerile noastre cele mai sumbre s-au adeverit. În loc să sprijine această inițiativă și să permită unui nou furnizor să intre pe piața din Republica Moldova, autoritățile moldovene prin toate metodele caută să mențină monopolul”, a spus Guțul.

„Grădinițele noastre, școlile, instituțiile medicale și așa mai departe au rămas, practic, fără căldură. Oamenii se întreabă ce urmează. Este frig, în încăperi toată lumea e îmbrăcată, copiii, adulții. Conducerea nu înțelege cum să procedeze mai departe. În primul rând, toată lumea are datorii uriașe de iarna trecută”, a declarat și Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare a autonomiei găgăuze.

Trebuie de spus că, abia la sfârșitul conferinței, doar Pavel Verejanu s-a oprit să explice punctual la ce etapă se află pregătirile.

„La ziua de ieri erau 5500, la ziua de ieri, doar pe sud, în Găgăuzia, în municipiu. Și în raionul Orhei, la fel, săptămâna viitoare, vor fi colectate cererile, fiindcă sunt lucruri tehnice de deschidere a oficiului. Populația din raionul Orhei deja așteaptă”, afirmă Verejanu.

Piața de gaze din Republica Moldova a fost liberalizată și funcționează în felul următor: Avem piața angro, în cazul de față, compania turcă; și piața cu amănuntul - adică Nordgaz Furnizare, care vrea să încheie contracte cu consumatorii finali de la Comrat, Taraclia, Orhei.

Există rețeaua de conducte, gestionată de un operator independent, autorizat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică - Vestmoldtransgaz, compania fondată de operatorul național din România. Furnizorul cumpără gaze de la traderi pe piața angro și se îngrijește să le transporte până în casele oamenilor. Legea gazelor obligă operatorul rețelei să ofere acces transparent și în condiții egale tuturor participanților la piață. Bineînțeles e un serviciu cu plată.

Așadar, în primul rând, furnizorul trebuie să încheie contracte cu operatorul rețelei de conducte, să dispună de centre de deservire a consumatorilor, să înființeze și să asigure funcționarea unui serviciu telefonic pentru clienți. Există și cerințe de rezervare a volumelor de gaze. Vinerea trecută, directorul Nordgaz Furnizare, Alexandru Gorsu, a susținut o conferință de presă și nu a raportat vreo etapă realizată sută la sută, dar a promis că revine cu informații în fiecare săptămână.

Legea prevede și o procedură de schimbare a furnizorului, adică de la Moldovagaz la Nordgaz. Într-adevăr, fiecare consumator este liber să se mute la orice companie dorește. Dar trebuie să notifice Moldovagaz cu 20 de zile înainte că vrea să plece, să-și achite toate datoriile și penalitățile, dacă le are. Plus o taxă de echitate, despre care am mai vorbit, se referă la devierile tarifare acumulate de Moldovagaz.

În practică, această taxă îi afectează mai mult pe clienții industriali sau din sectorul economic, pentru că ei consumă mult și au beneficiat chiar de subvenții de stat. De fapt și casnicii au primit compensații direct în factură. Încă un element important: Moldovagaz este furnizor de ultimă instanță și are obligația serviciului public să-i aprovizioneze pe toți cu gaze naturale.

În momentul în care o persoană se mută pe piața liberă, nu mai este protejată, dacă furnizorul falimentează sau, pur și simplu, nu mai are gaze, Moldovagaz poate interveni doar pentru patru luni, în acest timp persoana respectivă trebuie să-și găsească alt furnizor.

Atât deocamdată, așteptăm următorul episod.

Citește mai mult