Politic

Digitalizarea serviciilor publice și private presupune educarea populației. Expert: Să fim foarte atenți înainte de a da click

Atacurile cibernetice sunt o formă a războiului hibrid pe care îl duce Rusia contra Republicii Moldova. Experții recomandă ca digitalizarea să meargă în paralel cu măsuri de securitate și de educare a populației.

romania.europalibera.org
Sursa: romania.europalibera.org

În același timp, consilierul prezidențial Stanislav Secrieru a anunțat că urmează instituirea unei agenții specializate - Agenția pentru securitate cibernetică.

„În momentul în care rezolvăm o problemă apare alta, deoarece tehnologiile informatice evoluează. Va trebui să fim pregătiți pentru vulnerabilități, amenințări care vin din acest domeniu permanent, permanent să învățăm, permanent să fim în contact cu partenerii”, a relevat Stanislav Secrieru, consilier prezidențial.

„Ceea ce este acum este doar un început. Cu ce ne ajută partenerii? Ne ajută să nu facem greșeli, să încerce să ne ghideze într-un model viabil, sustenabil ca să fie într-un final o predictibilitate în tot ecosistemul european, ca primă etapă, și mondial, ca jucător mondial”, a menționat directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Alexandru Corețchi.

„În primul rând, digitalizare fără securitate cibernetică nu se poate, pentru că devine un risc mult mai mare decât cel de a rămâne digitalizat. Trebuie pe toate fronturile de mers, de la elemente de cadastru care știu că în Moldova este de foarte multă vreme și mi s-a părut o idee foarte bună cu această digitalizare”, a spus Radu Stănescu, expert, România.

În același timp, digitalizarea serviciilor publice și private presupune și educarea populației.

„La un click distanță este siguranța fiecăruia dintre noi. Să citim de mai multe ori, să fim foarte atenți înainte de a da click. Toată această luptă este normală, este firească”, a menționat Mircea Scheau, antreprenor, România.

Uniunea Europeană a instituit la Chișinău o misiune civilă de securitate pentru combaterea acțiunilor hibride ale Rusiei.

„Vedem amenințările, comportamentele rău intenționate, atât din partea actualilor statali, cât și non-statali, acestea s-au intensificat pe parcursul anilor. Este vorba de o amploare a activităților de atac a infrastructurii critice a lanțului de aprovizionare, a proprietății intelectuale. Atacuri cibernetice împotriva cetățenilor, instituțiilor, organizațiilor. Republica Moldova s-a dovedit a fi un partener solid, a demonstrat un angajament continuu de a-și îmbunătăți securitatea cibernetică”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene, Janis Mazeiks.

Anul trecut, Republica Moldova s-a confruntat cu cele mai multe amenințări cibernetice din istorie. Numai în luna august 2022, peste 80 de site-uri guvernamentale au fost ținta unor atacuri informatice.

Autoritățile moldovene au expulzat recent diplomații ruși suspectați că gestionau un centru de spionaj electronic chiar în sediul ambasadei din Chișinău.

Citește mai mult