Politic

INTERVIU // Aliona Grossu: Când au loc evenimente precum războiul împotriva Israelului și manifestări antisemite, imunitatea colectivă este foarte fragilă

Evenimentele tragice care au loc în aceste zile în Israel au reanimat memoria colectivă despre Holocaust și agresiunea împotriva evreilor nu doar în întreaga lume, dar și în Republica Moldova. Este opinia Alionei Grossu, directoarea Comunității Evreiești din Republica Moldova, exprimată într-un interviu pentru Moldova 1, realizat de Leanca Lașco-Rață.

Potrivit Alionei Grossu, deși Parlamentul și autoritățile de la Chișinău au recunoscut oficial că Holocaustul nu s-a întâmplat doar în Auschwitz, ci inclusiv pe teritoriul țării noastre, atât timp cât despre aceste pagini sângeroase ale istoriei nu se studiază suficient în școală, iar uneori chiar se neagă sau sunt distorsionate, consecințele pot fi devastatoare.

Textul interviului îl găsiți mai jos.

Leanca Lașco-Rață: Doamnă Grossu, bună ziua și vă mulțumesc tare mult pentru că ați fost de acord să ne acordați acest interviu. E mai mult de o lună de la începutul războiului dintre Hamas și Israel, vreau să vă întreb mai întâi cum se resimt aceste evenimente tragice pentru comunitatea evreiască din Republica Moldova?

Aliona Grossu: Sigur că în data de 7 octombrie am primit o veste foarte și foarte grea, atunci când populația pașnică din Israel a fost atacată din Israel a fost atacată de teroriști. Gruparea Hamas este în baza legislației din RM la fel declarată organizație teroristă, deci vorbim de un război împotriva teroriștilor care în prezent se desfășoară în Israel. Este o evoluție absolut tragică a evenimentelor, despre care anterior vorbeam aici, în Moldova, ca pagini tragice din trecut.

Acest trecut sângeros în trăim în zilele curente. Mai multe familii își au rudele, oamenii apropiați în Israel, o parte din ei au fost direct afectați fiindcă și în aceste zile oamenii, locuitorii Israelului trăiesc într-o permanentă tensiune, alertă din cauza bombardamentelor care au loc zilnic în diferite părți ale țării, unii dintre ei au ales să revină, care au cetățenia statului nostru.

Leanca Lașco-Rață: Cât de mare e acest număr?

Aliona Grossu: Din câte cunoaștem din informațiile furnizate de Ambasada noastră în Statul Israel, e vorba de două mii de persoane care au revenit în ultima lună.

Leanca Lașco-Rață: Odată cu izbucnirea acestui conflict, în întreaga lume am văzut că s-au întețit situațiile de antisemitism, avem acel incident din Mahachikala unde a aterizat un avion cu cetățeni israelieni și a fost practic atacat de către oamenii de acolo. Inclusiv în RM am avut și anumite cazuri, poate mai puțin grave fizic. Cum resimțiți Dvs. toate aceste lucruri?

Aliona Grossu: Este de necrezut că într-o societate democrată, într-o lume civilizată pot să aibă loc asemenea evenimente. Este vorba nu doar de atacurile fizice pentru că deseori subestimăm gradul de pericol pe care le poartă alte manifestări de antisemitism sau instigare la ură interetnică sau interreligioasă. Referința pe care ați făcut-o Dvs. la cazul dintr-un liceu din capitală sigur că a stârnit îngrijorare în mijlocul societății civile. O societate în care fiecare membru nu se poate simți sigur nu poate fi numită o societate coezivă, rezilientă. În zilele noastre, este extrem de important să fim părtași ai clauzelor care nu neaparat sunt înscrise în Declarația pentru Drepturile Omului că toată lumea se naște egală, distorsionarea acestor lucruri esențiale, din păcate, duce la asemenea fenomene cum este antisemitismul. Prin declarația Parlamentului Republicii Moldova, noi am recunoscut că Holocaustul s-a întâmplat nu doar undeva în Auschwitz, s-a întâmplat din păcate și pe teritoriul Republicii Moldova, iar atâta timp cât lucrurile acestea nu se învață în școală, se neagă în școală, sunt distorsionate, se ajunge la niște consecințe nedorite.

Leanca Lașco-Rață: Spuneați mai devreme despre acele cazuri de Holocaust, probabil vorbim nu doar despre acele cazuri care au avut loc în al Doilea Război Mondial, dar și despre pogromurile de la începutul anilor 1900 care au avut loc aici, în Chișinău. Evenimentele de astăzi din Israel au reanimat cumva această memorie colectivă.

Aliona Grossu: Din păcate, anul acesta suntem în an aniversar, se împlinesc 120 de ani de la pogromul din Chișinău din 1903. Foarte frecvent ne-am referit la un vaccin prin care societatea devine imună la asemenea potențiale riscuri. Din cauza antecedentelor, dar trebuie să recunoaștem că nu este chiar așa această imunitate colectivă, este una foarte și foarte fragilă și oricând au loc evenimente precum este războiul împotriva Israelului și manifestările antisemite în întreaga lume care au fost stârnite de fapt ne dăm seama că avem încă foarte mult de lucru. Este important să ne unim eforturile noastre nu doar în comemorare, nu doar în cunoaștere, cu toate că este foarte important să cunoaștem istoria noastră, o istorie locală, dar ceea ce contează e viitorul. Viitorul nostru pașnic depinde de eforturile pe care le facem astăzi, cu toți împreună.

Leanca Lașco-Rață: Doamnă Grosu, vă mulțumesc mult pentru acest interviu.

Aliona Grossu: Și eu vă multumesc că ați dat curs invitației de a vizita Centrul comunitar evreiesc.

Citește mai mult