Politic

Eurodeputat originar din sudul Basarabiei (Ucraina): Ca să ajutăm comunitatea românească, trebuie să consolidăm încrederea reciprocă București-Kiev

Eurodeputatul Eugen Tomac s-a născut în satul Babele din sudul Basarabiei, astăzi regiunea Odesa, Ucraina. Și-a făcut studiile la București, unde s-a stabilit și s-a implicat în politică în anii 2000.

„Întotdeauna când sunt întrebat: Unde ești născut? Îmi place să spun: În Basarabia. Bunicul meu s-a născut în aceeași localitate, Babele, în 1910, în timpul Imperiului Țarist. Bunica mea s-a născut în perioada interbelică, în aceeași localitate, în timpul Regatului Român, deci cetățeancă română. Eu m-am născut în aceeași localitate ca și părinții mei, în timpul ocupației sovietice, deci în timpul URSS.” - susține Eugen Tomac într-un interviu realizat la Bruxelles de jurnalistul Dan Alexe pentru Moldova 1 TV.

CONTEXT: ROMÂNIA ȘI UCRAINA, POVARA ISTORIEI

1997 - președinții Leonid Kucima și Emil Constantinescu semnează tratatul de bună vecinătate
Sursa: 1997 - președinții Leonid Kucima și Emil Constantinescu semnează tratatul de bună vecinătate

Relațiile România-Ucraina au fost tensionate după căderea URSS-ului. În 1997, Bucureștiul și Kievul au încheiat totuși un tratat de bună vecinătate prin care statul român recunoștea suveranitatea Ucrainei asupra teritoriilor anexate de URSS și moștenite de Ucraina: Bucovina de Nord și Basarabia de Sud.

În anii 2000 s-a derulat un nou episod al pretențiilor teritoriale. Bucureștiul și Kievul s-au judecat pentru apele economice din jurul Insulei Șerpilor - devenită între timp vestită pentru replica militarilor ucraineni dislocați acolo, care i-au trimis la origini pe marinarii ruși.

Insula Șerpilor a fost ocupată de URSS în 1947 pentru că prezenta interes din punct de vedere al războiului electronic, deși Tratatul de Pace de la Paris îi lăsase insula României. Așadar în 2009, România a câștigat la Haga 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă în Marea Neagră, adică 79,34% din suprafața disputată.

Legislația lingvistică ucraineană a provocat din nou disensiuni. După ce Rusia a declanșat războiul în Donbas și a anexat Crimeea, Kievul a adoptat o serie de legi ca să consolideze statutul limbii ucrainene în raport cu rusa. De exemplu, legea educației din 2017 desființează treptat sistemul de învățământ în limba maternă. Legislația afectează și comunitatea istorică a românilor din Ucraina.

Statul român a acordat sprijin politic, umanitar și militar Ucrainei după ce Rusia a declanșat agresiunea la scară largă pe 24 februarie 2022. Livrările de muniție și armament au totuși un caracter cvasisecret. Motivul ar fi resentimentele unui segment al populației față de Ucraina, exploatate de grupări politice naționaliste, acuzate că fac jocul Rusiei.

A CRITICA ASTĂZI UCRAINA ÎNSEAMNĂ CĂ EȘTI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI ȘI DE PARTEA RUSIEI

„În momentul de față, cel mai bun lucru pe care îl poate face statul român este să consolideze această încredere reciprocă între București și Kiev, tocmai pentru a putea în viitor să îi ajutăm pe cei aproape un milion de vorbitori de limbă română din Ucraina.” - a declarat Eugen Tomac.

„A fi patriot astăzi înseamnă în primul rând să te gândești la viitorul românilor, cetățeni ucraineni. Să-i susții, pentru că ei își dau jertfa supremă astăzi pe frontul de est împotriva agresiunii ruse - unu. Doi - a fi patriot înseamnă să ții cu interesele României. Care sunt interesele României astăzi în acest război fără precedent după cel de-Al Doilea Război Mondial? Să susținem Ucraina! Alături de toți partenerii noștri importanți din Uniunea Europeană, vârf de lance în acest sprijin fără precedent pentru un stat agresat de Federația Rusă - este Statele Unite. A critica astăzi Ucraina înseamnă că ești împotriva intereselor României, ești împotriva intereselor Uniunii Europene, ești împotriva poziției pe care și-a asumat-o Statele Unite în acest conflict, deci ești practic de partea Rusiei automat, fără să mai justifici ceva.” - consideră Eurgen Tomac.

În același timp el a comentat vizita recentă a lui Volodîmîr Zelenski la București. Președintele ucrainean și-a anulat cuvântarea din plenul parlamentului. Presa de la București a scris că de vină ar fi fost un grup de parlamentari radicali care intenționau să-i bruieze discursul: „Am văzut cât de nepregătit este statul român să gestioneze provocări minore cu efecte majore. Asta este statul român în momentul de față, iar cei care duc o retorică agresivă, plină de manipulare și propagandă în România, împotriva Ucrainei - fac asumat jocul Rusiei.”.

INTERVIURILE ALEXE

Interviurile Alexe reprezintă o serie de discuții cu europarlamentari și oficiali europeni, realizate de jurnalistul român Dan Alexe pentru Moldova 1 TV. Interviul cu Eugen Tomac va fi difuzat vineri, 17 noiembrie, la știrile orei 13:00.

Radu Osipov

Radu Osipov

Autor

Citește mai mult