Social

Organizația internațională Crucea Roșie a reluat eliberarea voucherelor alimentare pentru refugiații din Ucraina și cetățenii social vulnerabili din Republica Moldova

Campania se desfășoară în 15 filiale ale Crucii Roșii din Republica Moldova și are drept scop să ajute peste 3,5 mii de refugiați ucraineni și mii de cetățeni moldoveni. Coordonatorii programului spun că aceste vouchere compensează beneficiarii pentru lipsa produselor care nu sunt incluse în alte pachete de ajutor pe care le primesc.

„Societatea Natională de Cruce Roșie din Moldova a demarat campania de distribuire a voucerelor alimentare și non-alimentare pentru două categorii de persoane. Vorbim de refugiații din Ucraina care sunt stabiliți temporat în Republica Moldova, dar și pentru familiile social vulnerabile rezidente în țara noastră. Campania durează toată luna noiembrie, iar aceste voucere, care sunt de unică folosință, trebuie valorificate până la sfârșitul lunii ianuarie”, a declarat Elena Țurcanu, coordonator comunicare, Crucea Roșie Moldova.

Primele distribuiri de vouchere au avut loc deja în mai multe raioane, în special în raionul Anenii Noi.

„Noi așteptăm astăzi refugiații. 168 de persoane avem în listă. Acum sunt din câteva sate de pe malul Nistrului: Șerpeni, Puhăceni, Speia, Bulboaca”, a spus Valentina Macari, directorul filialei Crucea Roșie din Anenii Noi.

Unii beneficiari vin împreună cu primarii satelor în care și-au găsit adăpost. Oficialii spun că ucrainenii se integrează bine, dar mai este nevoie de ajutor.

Lilia Brehova, primarul satului Gura Bâcului, a declarat că numărul refugiaților este în continuă schimbare, iar aceste vouchere sunt un ajutor indispensabil.

„Numărul de refugiați pe care îi avem se schimbă tot timpul, cineva vine, cineva pleacă. Mulți au venit mai întâi la rude sau cunoscuți. Dar două familii și-au cumpărat chiar și case în sat. De asemenea, avem trei familii cu cinci copii, iar o altă familie are patru copii. Și aceste vouchere... Trebuie hrăniți copiii de trei ori pe zi și este un ajutor pentru mamă, bineînțeles", a declarat Lilia Brehova, primarul satului Gura Bâcului.

Am stat de vorbă chiar cu beneficiarii campaniei pentru a afla cât de important este acest ajutor pentru ei.

„Desigur, voucherele sunt foarte importante! Deoarece am patru copii. Și nu am niciun venit suplimentar. Iată că suntem aici fără tată. Și un bebeluș... Nu pot să mă duc încă la muncă. Iar voucherele sunt pentru produse alimentare, igienă, tot ce au nevoie copiii. Vom cumpăra totul pentru că avem nevoie", a comentat Vitalia Voznyuk, mamă a patru copii.

Tetiana Podlisniuk, mamă a cinci copii: „Am cinci copii. Trebuie să cumpăr produse alimentare și de curățenie. Avem o familie mare, avem nevoie de ele tot timpul”.

„Este foarte important! Deoarece soțul meu a rămas în Ucraina, iar eu sunt aici. Am cinci copii. Când a început războiul, cel mai mic avea un an și jumătate. Aici mă străduiesc, încerc să găsesc un loc de muncă. Am studiat meseria de coafeză. Am învățat să fac sprâncene. Încerc să-mi găsesc un loc de muncă, dar e greu. Pentru că cel mai mic are doar trei ani. Merge la grădiniță. Dar știi cum e, o săptămână se duce, se îmbolnăvește, două săptămâni e acasă. Și e greu să-mi găsesc acum un loc de muncă cu program complet. De aceea, aceste vouchere sunt o salvare. Pot să răsfăț copiii. Se cheltuiește mult pentru mâncare. Cu sărbătorile care se apropie vor fi multe cheltuieli. Așa că vă mulțumesc foarte mult, ne ajută foarte mult”, a declarat Olena Șleaeva, mamă a cinci copii.

Menționăm că voucherele cu o valoare nominală de 725 de lei pot fi cheltuite pe alimente și produse de igienă. Se eliberează câte un voucher pentru fiecare membru al familiei, valabil până la 31 ianuarie 2024. Campania este organizată de Societatea Națională de Cruce Roșie din Moldova cu sprijinul financiar al Crucii Roșii din Luxemburg, al Crucii Roșii din Elveția și al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          **Autor: Victoria Dorgan**

Citește mai mult