Cultură

În capitală s-a desfășurat o nouă ediție a festivalului tradițional „La onor, la datorie”

Vechi cântece de cătănie au răsunat la cea de-a 25-a ediție a festivalului-concurs municipal de folclor ostășesc "La onor, la datorie". Evenimentul a debutat cu recitalul ansamblului folcloric "Haiducii" de la Centrul de Excelență în Transporturi, unde a avut loc concertul de gală și decernarea premiilor.

cemf.md
Sursa: cemf.md

„Sunt niște cântece din popor date de Nicolae Gribincea să le cântăm pentru popor, pentru lume. - Dar ce simțiți când le cântați? - Păi bucurie simt și simt că duc tradițiile poporului mai departe”, spune elevul Cătălin Pâslărașu de la Centrul de Excelență în Transporturi.

Toate cele 15 colective și soliști de la liceele și centrele de excelență din capitală au adus în scenă folclor autentic despre cătănie. Despre dorul de flăcăii plecați la armată au cântat și fetele.

„Susținem bărbații noștri pentru că este foarte important să promovăm educația patriotică, mai ales că se pierde din tot ce înseamnă folclor și tradițiile neamului nostru”, spune eleva Mirela Gorun de la Centrul de Excelență în Medicină.

„Nouă ne este foarte drag să încântăm lumea cu așa cântece. Le iubim și ne sunt dragi sufletului”, spune colegul Mirelei, Cătălin Beznos.

„Sunt încă acei bătrâni care cunosc, pot să ne mai dăruiască. Materialele care le interpretează ansamblul "Romanița" sunt culese din satul meu de baștină de la doamnele Ecaterina Ursu, Valentina Boiangiu și Vasilisa Furtună”, menționează conducătorul ansamblului „Romanița”, Mihai Siminică.

Acest cântec ostășesc este prezent în satele noastre și acum se mai cântă. Este opinia îndrăgitului artist, promotor al valorilor autentice - Nicolae Gribincea, care acum 25 de ani a fondat festivalul de cântec ostășesc.

„Este un festival organizat de Direcția Cultură și Direcția Educație, Tineret și Sport. Ne bucurăm că am putut scoate din anonimat și acest cântec de recruție, cântecul ostășesc, de tabără militară, folclorul care ține de o perioadă foarte frumoasă a tineretului, când se rupeau de familie și plecau la armată. Și tot acest repertoriu este legat de această tinerețe și frumusețe a dragostei, nu în ultimul rând, a vitejiei, a ostășiei”, spune fondatorul și directorul festivalului, Nicolae Gribincea.

„Tinerii noștri trebuie educați prin cântec, prin muzică, numai Doamne ferește să nu fie război!”, spune Viorica Cheptănaru, conducătorul ansamblului folcloric.

Festivalul de folclor ostășesc "La onor, la datorie" a culminat cu Gala premiilor. Premiul Mare i-a fost acordat ansamblului "Romanița" de la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie.

Citește mai mult