Mesele copioase de sărbători, pericol pentru sănătate. Ce recomandă specialiștii
Numărul persoanelor care se adresează la medic cu boli gastrointestinale este în creștere, în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, pentru a nu ajunge pe patul de spital, medicii ne recomandă să ducem un mod sănătos de viată. Iar dacă de sărbători nu rezistăm tentației de a gusta din bucatele mai puțin sănătoase, atunci să o facem cu moderație.
În doar câteva zile de la începutul anului, în Spitalul raional din Soroca au fost internați 20 de pacienți cu boli ale tractului gastrointestinal. În acest context, medicii atenționează că excesul de alimente nesănătoase, băuturile alcoolice și mesele neregulate sunt cele care duc la pancreatite acute și colici intestinali. Iar în aceste cazuri, internările urgente nu pot fi evitate.
„Noi ne permitem să facem abuz din diferite alimente care nu sunt compatibile între ele și fac probleme majore afectând stomacul, ficatul și pancreasul. După sărbători pe stil nou a crescut fluxul de pacienți cu afectați ale tractului digestiv dar știm că mai mulți vor fi după sărbătorile pe stil vechi că atunci taie un porc, fac fripturi grase, cârnați. Toate sunt bune dar în măsura cuvenită”, declară medicul terapeut, Eugenia Rezuș.
Oamenii spun, însă, că în ultimii ani, de sărbători, pun accent pe mâncarea sănătoasă și nu fac exces.
„Înainte de sărbători am pregătit mâncăruri nu grase. Bucate din carne de pasăre, legume și fructe. Ne păstrăm sănătatea".
„La Crăciun eu nici nu m-am gândit, oricum nu ceea ce se mănâncă de obicei, ceva mai special, salată, o ciorbă, fără grăsimi”.
Pentru a evita spitalizările, în perioada sărbătorilor, medicii ne recomandă să ținem cont de câteva reguli: cei care au ținut post să revină treptat la regimul alimentar obișnuit, să evităm alimentele grase, să respectăm mesele principale ale zilei și să nu uităm să includem în meniul zilei fructe și legume.