Electorala

CEC: Peste 830 de mii de cetățeni sunt așteptați la vot. În două localități a fost întrerupt curentul electric

În turul II al alegerilor locale generale sunt așteptați la urne 839 239 de alegători. La ora 07:00 toate secțiile de votare au fost deschise, iar în două localități din raionul Hâncești - Cărpineni și Anini, comuna Lăpușna, - a fost întrerupt curentul electric pentru circa 20 de minute, dar problema a fost remediată și procesul de votare a fost reluat, a informat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, în cadrul unui briefing.

Astăzi, are loc turul II de scrutin în 273 de localități din țară, acolo unde niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a reușit să întrunească condițiile pentru a fi declarat învingător din primul tur de scrutin. Pentru turul II, în buletinele de vot sunt incluși doi candidați la funcția de primar, a precizat Angelica Caraman.

„Înscrierea acestora în buletinele de vot s-a efectuat în ordine descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur. Excepție fac localitățile Cotova din raionul Drochia și localitatea Todirești din raionul Ungheni, acolo unde în buletine va fi doar câte un singur candidat la funcția de primar. Trebuie să menționăm că, în al doilea tur de scrutin, alegerile vor fi declarate valabile dacă la ele participă cel puțin 20 la sută din persoanele înscrise în listele electorale. Totodată, la turul II se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Dacă ambii candidați au acumulat același număr de voturi și în primul tur, atunci Consiliul Electoral de circumscripție va efectua tragerea la sorț. În cazul localităților cu un singur candidat, acesta se consideră ales dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri”, a declarat președinta CEC.

În turul II candidează 544 de persoane, dintre care 56 în calitate de candidați independenți, iar 488 reprezintă o formațiune politică.

Raionul cu cele mai multe localități unde astăzi au loc alegeri este Orhei cu 20 de unități administrativ-teritoriale, iar raioanele Dondușeni, Basarabeasca, Taraclia - câte o singură localitate. În municipiul Chișinău, cetățenii cu drept de vot din opt suburbii sunt așteptați la urne pentru a-și alege primarii.

Totodată, comunică președinta CEC, în urma alegerilor din 5 noiembrie, în opt localități din țară s-a înregistrat o participare mai mică de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale și CEC a dispus organizarea alegerilor repetate. În aceste localități, cetățenii își vor alege consiliile locale, iar în șase dintre ele locuitorii își vor alege și primarii.

Angelica Caraman a mai precizat că secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00. Alegătorii pot solicita și astăzi urna mobilă, iar cererea poate fi depusă până la ora 14:00.

Pe parcursul zilei de astăzi, Inspectoratul General al Poliției va asigura măsuri de ordine și securitate publică, de depistare și documentare a încălcărilor electorale.

Președinta CEC a amintit că astăzi este interzisă agitația electorală și a îndemnat alegătorii să meargă la vot.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult