Electorala

Observatorii Promo-LEX au constatat mai multe încălcări electorale în timpul turului II al alegerilor locale

Agitație electorală, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza acestora, precum și încălcarea secretului votului au fost printre încălcările depistate până la ora 10:00 de către observatorii Promo-LEX. Din cele 27 de incidente, 21 au fost deja procesate, a informat directorul de programe Promo-LEX, Nicolae Panfil, în cadrul unei conferințe de presă.

„În circa 3 la sută dintre cazurile raportate de observatori, mai bine zis șase secții de votare, acestea au fost deschide cu o întârziere nesemnificativă de până la 10 minute. În patru cazuri camera video nu a fost activată de la demararea operațiunilor electorale privind deschiderea secțiilor de votare. În circa 29% din cazuri nu a fost asigurată solemnitatea procesului de votare prin intonarea Imnului de stat la deschiderea secțiilor de votare și afișarea drapelului în secția de votare. Acestea sunt niște prevederi noi ale Codului Electoral. Observatorii au mai constatat că în circa 35 la sută din secțiile de votare, 78 la număr, nu există agentul termic”, a declarat Nicolae Panfil.

Printre incidentele raportate de observatori se mai numără:

„Către ora 08:30, a fost restabilită furnizarea curentului electric, iar procesul de votare nu a fost suspendat”, a precizat Nicolae Panfil.

Potrivit lui, din numărul total de secții de votare, în 175 sunt prezenți observatori Promo-LEX, iar pe parcursul zilei alte 445 de secții vor fi acoperite de către cele 50 de echipe mobile disponibile care sunt în teritoriu.

Menționăm că astăzi în 273 de localități din Republica Moldova are loc turul II al alegerilor locale generale, unde în primul tur niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Totodată, în opt localități au loc alegeri repetate.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult