Internațional

Aproximativ 3.000 de camioane sunt blocate la frontiera ucraineană din cauza protestelor transportatorilor polonezi

Camionagiii polonezi au blocat la începutul acestei luni drumurile către trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră a fi inacțiunea guvernului în legătură cu pierderea de afaceri în favoarea concurenților străini de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că Kievul și Varșovia au eșuat din nou să ajungă la un acord pentru a opri protestul.

„De peste 10 zile, șoferii ucraineni sunt blocați la granița cu Polonia. Mii de oameni sunt forțați să trăiască în condiții dificile, cu alimente, apă și combustibil limitate", a scris vicepremierul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, pe o rețea socială.

Potrivit Ministerului ucrainean al Infrastructurii, o medie de 40.000-50.000 de camioane traversează lunar frontiera cu Polonia prin cele opt puncte de trecere existente, de două ori mai multe decât înainte de război. Majoritatea mărfurilor sunt transportate de flota de transport a Ucrainei.

În prezent, doar câteva vehicule pe oră trec frontiera poloneză la punctele de control blocate, spun polițiștii de frontieră ucraineni.

Brokerii ucraineni de cereale au declarat săptămâna trecută că transporturile ucrainene de alimente pe cale rutieră au scăzut cu 2,7% în primele 13 zile ale lunii noiembrie din cauza dificultăților de la granița poloneză cauzate de greva șoferilor.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult