Internațional

Bulgaria: Vremea extremă face victime

Vremea extremă face victime în Bulgaria. Cel puțin doi oameni au murit, iar mai mulți au fost răniți în urma intemperiilor care au afectat întreaga țară. Rafale violente de vânt, polei și vifor, iar în unele regiuni - ploi abundente, ori ninsori - au cauzat zeci de accidente și au lăsat fără energie electrică mai multe localități. Meteorologii au emis Cod portocaliu de vreme periculoasă - cu rafale violente de vânt și precipitații semnificative pentru nordul și sud-estul țării.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Vântul puternic a făcut două victime și a închis drumuri în toată țara. Două persoane, una la Sofia și cealaltă la Varna, au murit în accidente provocate de vijelia care a măturat Bulgaria. Un automobilist a murit în capitala Bulgariei, după ce un copac a căzut peste mașina în care se afla, soția sa a fost internată în spital cu traumatisme. Iar o femeie la Varna a murit, după ce a fost lovită de o creangă căzută.

„Femeia a fost lovită de o creangă în timp ce se îndrepta spre casă, pe această stradă. Ea a murit pe loc, a fost lovită la cap”, spune șef secției de poliție din Varna, Hristo Zahariev.

La Varna a fost declarată stare de urgență. Tone de crengi și copaci căzuți au blocat drumurile și au cauzat pagube importante. Au fost rupte semafoare și indicatoare rutiere.

„Drumul spre Dobrich a fost închis, sunt mașini blocate, dar pentru moment nu sunt persoane în dificultate”, menționează Hristo Zahariev.

Oamenii au fost îndemnați să nu folosească mașinile personale decât în caz de urgentă. Companiilor de construcții li s-a ordonat să securizeze șantierele. Rafalele violente și ploile abundente, cu zăpadă pe alocuri, au îngreunat activitatea serviciilor de urgență. În nordul Bulgariei, în regiunea Shumen drumurile sunt închise din cauza zăpezii și a poleiului.

„- Era aproape de miezul nopții, la scurt timp după Shumen, a început să ningă și, după cum vedeți, au apărut troiene. - De ce nu ați oprit să așteptați? - După cum vedeți, am oprit. Drumul era deja impracticabil. Și această mașină era blocată. Am urcat femeia din mașină în camion, ca să se încălzească. Apoi am sunat la 112, au venit și au evacuat-o.”

„Toată noaptea utilajele au curățat zăpada, dar încă nu putem deschide drumul”, spune șeful departamentului de poliție din Shumen, Dimitar Kovacev.

Zeci de mașini au rămas blocate pe drumul dintre Burgas și Malko Tarnovo, în zona de trecere a frontierei cu Turcia, din cauza crengilor și a indicatoarelor rutiere căzute, precum și a zăpezii. Din cauza intemperiilor, peste 30 de localități au rămas fără energie electrică, iar trecătorile montane dintre Shumen și Burgas sunt închise.

Citește mai mult