Electorala

CEC: Până la închiderea secțiilor de votare au fost înregistrate 140 de cazuri de încălcări sau incidente

Potrivit datelor preliminare, în toate cele 273 de localități unde a fost desfășurat turul doi de scrutin alegerile se declară valabile, deoarece a fost înregistrată o prezență la urne mai mare de 20%, a anunțat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman. Totodată, până la închiderea secțiilor de votare au fost înregistrate 140 de încălcări și incidente. Cele mai multe țin de transportarea organizată a alegătorilor. La cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale au participat peste 313.000 de alegători sau aproximativ 37%.

Tot astăzi, în opt localități din țară pentru consiliile locale și în șase din acestea alegătorii au fost chemați la urne pentru a-și alege primarul. „Legea electorală menționează că votarea repetată se consideră valabilă indiferent de numărul de alegători care au participat la votare”, a precizat Angelica Caraman.

Dintre aceste localități, prezența la vot la a Nicolaevca, Florești, a fost de 13,88%, la Salcia și Aluatu din raionul Taraclia, câte aproximativ 12 la sută, la Cotovsco, UTA Găgăuzia - puțin peste 3% și la Chioselia Rusă - mai puțin de un procent.

Potrivit președintei CEC, până la închiderea secțiilor de votare au fost înregistrate 140 de cazuri de încălcări sau incidente. 45 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, 27 de cazuri țin de fotografierea buletinului de vot, 26 de cazuri de agitație electorală interzisă și 5 cazuri de corupere a alegătorilor.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult