Electorala

CEC a prezentat rezultatele preliminare ale scrutinului din 19 noiembrie: În turul doi au fost aleși 273 de primari

UPDATE 14:17 Președintele CEC, Angelica Caraman: Curtea Supremă de Justiție a dispus renumărarea voturilor exprimate în turul I al alegerilor locale generale în două localități. Acest subiect va fi examinat astăzi, în cadrul ședinței CEC”.

UPDATE 14:14 Președintele CEC, Angelica Caraman: Referitor la cele opt localități din țară, unde a avut loc votarea repetată pentru consiliile locale, iar șase din aceste localități și-au așteptat cetățenii pentru a-și alege primarii. În cele opt localități au fost aleși consilierii, iar în cinci localități și primarul. În satul Aluatu, raionul Taraclia, primarul nu a fost ales, deoarece niciunul dintre candidați nu a obținut mai mult de jumătate dintre voturile valabil exprimate. Astfel, în această localitate, în termen de două săptămâni, va fi organizat al doilea tur de scrutin. La acesta vor participa doi candidați care au întrunit cele mai multe voturi. Iar în satul Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, CEC a dispus organizarea alegerilor parțiale pe data de 3 martie 2024.

UPDATE 14:10 Președintele CEC, Angelica Caraman: Dacă e să vorbim despre profilul primarilor aleși, din cei 273 de primari, 208 sunt bărbați sau 76%, iar 65 sunt femei - 24%. Cel mai tânăr primar ales are vârsta de 23 de ani și este primarul satului Albina din Cimișlia, 73 de primari au vârste între 23 și 40 de ani, 114 - între 41 și 55 de ani, 85 - au vârste între 56 și 70 de ani, iar cel mai vârstnic primar ales ieri are 71 de ani și e din comuna Bursuceni, raionul Sîngerei.

Dintre primarii aleși, 32 sunt primari care au candidat independent, iar 241 au reprezentat o formațiune politică.

UPDATE 14:05 Președintele CEC, Angelica Caraman: În total, în localitățile unde ieri au fost aleși primarii în turul II și în localitățile unde a avut loc votarea repetată, la urnele de vot s-au prezentat circa 341 mii de alegători. Dintre aceștia, 55% sunt femei și 45% - bărbați. Potrivit criteriului de vârstă, cea mai mare prezență o avem a alegătorilor cu vârstele cuprinse între 56 și 65 de ani - aproximativ 24%.

Până la această oră, au fost procesate toate procesele-verbale din cele 609 secții de votare, deschise pentru turul II de scrutin și 11 secții pentru votarea repetată. Ca rezultat, în toate localitățile unde a avut loc turul II au fost aleși primarii și în cinci localități, unde a fost votarea repetată.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult