Electorala

CEC a dispus renumărarea voturilor la Sănătăuca, Florești, și Hâjdieni, Glodeni

Comisia Electorală Centrală a dispus renumărarea voturilor în localitățile Sănătăuca din raionul Florești și Hâjdieni, raionul Glodeni. Decizia a fost luată în urma Hotărârii emise de Curtea Supremă de Justiție.

„Se dispune renumărarea buletinelor de vot valabil exprimate, inclusiv a buletinelor de vot nevalabile, neutilizate și anulate pentru funcția de primar al satului Hâjdieni, raionul Glodeni, în circumscripța electorală săteasca Nr.19/12 a raionului Glodeni și a buletinelor de vot neutilizate, nevalabile și anulate pentru funcția de primar al satului Sănătăuca, în circumscripția electorală sătească nr.18/31, raionul Florești. Procedura de renumărare se va efectua cel târziu la data de 21 noiembrie 2023”, a menționat Alexandr Berlinschii, membru CEC .

Decizia a fost aprobată cu șapte voturi ale membrilor CEC.

Menționăm că, pe 18 noiembrie, Curtea Supremă de Justiție a dispus renumărarea voturilor în cele două localități în condițiile în care la Hâjdieni fotoliul de primar a fost câștigat din primul tur de către candidatul PAS Radion Palii.

La Sănătăuca, victoria în turul doi a obținut-o candidatul independent Sergiu Robu, devansându-l pe reprezentantul PAS, Tudor Chibidoc.

„Sunt sigur că rezultatele renumărării n-o să schimbe scorul obținut de concurenții electorali. Cel puțin acest lucru dovedește acel exercițiu de renumărare care a avut loc în acest scrutin. Practic, nu a dus la schimbarea poziționării candidaților pe listă. Sper că și în această situație va fi același lucru. Oricât de absurd ar fi, va trebui să cheltuim niște resurse publice pentru a efectua această procedură de renumărare. Sper că această renumărare va confirma că voturile urmează a fi căutate înainte de alegeri, și nu după alegeri. Reiterez apelul către concurenții electorali să caute suportul și votul alegătorilor înainte de scrutin, și nu după. Fiindcă după scrutin practica arată că chiar dacă se admit anumite carențe în procesul de numărare a voturilor, în mare parte generate de factorul uman, ele nu sunt în măsură să modifice rezultatul și scorul obținut”, a declarat vicepreședintele CEC, Pavel Postică.

Potrivit CEC, procesul de renumărare va fi filmat de camera de supraveghere video. La renumărare vor avea dreptul să participe și reprezentanții partidului care a solicitat renumărarea. Rezultatul renumărării voturile va fi adus la cunoștința CEC cel târziu la data de 22 noiembrie.

Citește mai mult