Politic

Interviu // Nicolae Panfil: Turul doi al alegerilor a fost bine organizat, fără situații excepționale

Pe parcursul zilei de ieri, observatorii Asociației „Promo-LEX” au semnalat mai multe încălcări în desfășurarea exercițiului electoral. În cele mai multe cazuri, 31, este vorba despre prezența persoanelor neautorizate în preajma sau în incinta secțiilor de vot, iar alte 25 de persoane au fotografiat buletinele de vot. Directorul de program al Asociației „Promo-LEX”, Nicolae Panfil, a fost invitatul ediției de știri de la Moldova 1.

Leanca Lașco-Rață: Domnule Panfil, bună ziua. Vreau să vă întreb cum a decurs procesul electoral pe parcursul zilei de ieri și dacă acest scrutin poate fi considerat democratic?

Nicolae Panfil: În general, alegerile s-au desfășurat în liniște. Nu au fost situații deosebite. Au fost bine organizate. Cele menționate de Dumneavoastră sunt niște fenomene pe care le-am constatat și în primul tur de scrutin, este adevărat, acele situații de prezență neautorizată a persoanelor în secțiile de vot sau fotografierea buletinelor de vot, sau alte forme în care s-a făcut vizibil sau cunoscut votul alegătorului.

În același timp, vreau să spun că în acest al doilea tur de scrutin au fost de circa zece ori mai puține incidente în comparație cu primul tur al alegerilor. Ceea ce, iarăși, poate fi cumva explicabil având în vedere faptul că au fost mai puțini concurenți electorali implicați, dar și mai puține localități în care au avut loc alegeri decât în alte scrutine. Mă refer la faptul că am avut doar 30 la sută dintre localități unde a avut loc turul doi de scrutin. Comparativ cu alte scrutine unde, de obicei, proporția era de 60 la 40 pentru turul doi de scrutin.

Leanca Lașco-Rață: Domnule Panfil, vă mulțumim pentru această intervenție.

Citește mai mult