Internațional

Război în Ucraina: Austin îi promite lui Zelenski sprijin pentru nevoile militare urgente ale Kievului

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care efectuează luni o vizită neanunțată la Kiev într-un gest de susținere "neclintită" din partea SUA, i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că va lucra împreună cu ceilalți aliați ai Kievului pentru a satisface necesitățile pe termen scurt și lung ale armatei ucrainene, în contextul în care apar întrebări cu privire la durata asistenței occidentale vitale pe măsură ce războiul cu Rusia se prelungește, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Împreună cu aliații și partenerii noștri, vom continua să sprijinim nevoile urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă și nevoile de apărare pe termen lung", a scris Austin pe contul său de socializare X, după întâlnirea cu președintele ucrainean la Kiev.

Secretarul american al Apărării l-a reasigurat pe Zelenski de "sprijinul ferm al Americii pentru Ucraina". "Sunt astăzi aici pentru a transmite un mesaj important: Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta lor pentru libertate împotriva agresiunii Rusiei, atât acum, cât și în viitor", subliniază șeful Pentagonului în mesajul său.

„SUA, aliații și partenerii noștri vor continua să lucreze pentru a oferi Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a avea succes", a mai adăugat el.

Într-o fotografie publicată de Ambasada SUA la Kiev, Austin, însoțit de șeful Comandamentului European al SUA, Christopher Cavoli, apare lângă un tren dând mâna cu ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink.

La rândul ei, ambasadoarea americană a declarat că vizita delegației Pentagonului la Kiev semnalează "sprijinul neclintit al Washingtonului pentru Ucraina în lupta sa pentru libertate".

Această vizită are loc pe fondul incertitudinii privind continuarea asistenței americane pentru Ucraina din cauza opoziției unei părți a Partidului Republican în Congres și a poziției fostului președinte și potențial candidat republican la alegerile prezidențiale, Donald Trump, care pledează pentru negocierea și căutarea unui acord cu Rusia.

Președintele Joe Biden a cerut luna trecută Congresului să aprobe mai multe fonduri pentru Ucraina. Omiterea Ucrainei dintr-o lege privind cheltuielile provizorii adoptată săptămâna trecută de legiuitorii americani a suscitat îngrijorarea că finanțarea pentru Kiev ar putea să nu fie niciodată alocată, mai ales după ce Camera Reprezentanților, condusă de republicani, a adoptat un proiect de lege care include asistență pentru Israel, dar nu și pentru Ucraina, conform Reuters.

Un bloc vocal de republicani se opune trimiterii de ajutoare suplimentare Kievului. Oponenții ajutorului spun că banii contribuabililor americani ar trebui cheltuiți acasă. Cu toate acestea, majoritatea republicanilor și democraților din Congres sprijină în continuare ajutorul acordat guvernului lui Zelenski.

O conferință comună Ucraina-SUA privind industria militară urmează să aibă loc la Washington luna viitoare. Acest eveniment, preconizat să se desfășoare în 6-7 decembrie, este menit să impulsioneze producția internă de arme în Ucraina, în timp ce lupta sa împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei va împlini în curând doi ani.

„Când te gândești că la începutul acestei (invazii) nimeni nu credea că Ucraina ar putea supraviețui mai mult de o săptămână. Iată-ne aici mult mai târziu”, a declarat anterior Austin într-o întâlnire cu responsabili militari de la Ambasada SUA din Kiev.

„Acum, toată lumea se întreabă de ce Ucraina nu a învins Rusia, o țară mult mai mare și cu mult mai multe capacități. Dar gândiți-vă doar despre această schimbare de gândire!”, a remarcat el.

Rusia, care și-a declanșat invazia pe scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022, controlează în prezent aproape o cincime din teritoriul Ucrainei. Occidentul a trimis echipament militar Kievului, iar Ucraina a început o contraofensivă în vara acestui an pentru a recuceri terenurile ocupate, dar nu a înregistrat mari progrese.

Citește mai mult