Cristian-Leon Țurcanu: România este principalul destinatar al exporturilor Republicii Moldova
Companiile românești au creat peste zece mii de locuri de muncă în Republica Moldova și au o cifră de afaceri de aproximativ un miliard de euro. Datele au fost prezentate la Forumul Economic România - Republica Moldova.
Potrivit președintelui Asociației Investitorilor Români (AIR), Dan Nuțiu, potențialul maxim al parteneriatului economic moldo-român este departe de a fi atins. Totuși, cele mai recente date arată că peste 1500 de companii cu capital românesc activează pe piața din țara noastră.
În cadrul Forumului Economic România - Republica Moldova, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a menționat că misiunea de bază a Guvernului este să creeze oportunități economice reale, astfel încât ambele părți să aibă beneficii.
„Suntem într-o perioadă deloc ușoară, însă, datorită României și cu sprijinul României, în primul rând, dar și al prietenilor noștri din Uniunea Europeană, ne isprăvim. Până la sfârșitul anului, avem tot mai multe motive să credem că totuși o să avem un an pe o creștere pozitivă. Vedem că exporturile au început să fie pe plus, în sfârșit, datorită suportului României”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
România a devenit atrăgătoare pentru investițiile moldovenești, acestea ajungând la un număr de peste 7400 de societăți mixte în septembrie 2023.
„Doar în 2022 comerțul bilateral a înregistrat o creștere cu 48 la sută față de 2021, cu un export de 2,4 miliarde de dolari, un plus de 54 la sută și un import de 1,2 miliarde de dolari. Lucrăm strâns împreună cu autoritățile de la Chișinău cu scopul de a crea cele mai bune condiții pentru conectarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană prin România”, a menționat Mircea Abrudean, secretar general adjunct, Guvernul României.
Potrivit ambasadorului României în țara noastră, Cristian-Leon Țurcanu, până nu demult, era practic imposibil ca oamenii de afaceri români să vină și să inițieze afaceri în Republica Moldova.
„Interconectarea, integrarea nu mai sunt astăzi noțiuni abstracte pentru relația noastră. Reintegrarea Republicii în familia europeană devine o realitate tot mai apropiată. România este de asemenea principalul destinatar al exporturilor Republicii Moldova - 33 la sută din totalul exporturilor.”
„Însă potențialul real al relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova este departe de a fi atins. Ne dorim prin acest eveniment să contribuim la realizarea acestui deziderat. Nu cred că există vreun domeniu în care investitorii din România să nu activeze în Republica Moldova. Printre cele mai reprezentative, unde ponderea este ridicată, le-aș enumera pe cele din industria ușoară, IT, comerț”, a conchis Dan Nuțiu, președinte AIR.
La sfârșitul anului 2022, în total, investițiile directe ale României în Republica Moldova au constituit aproape 700 de milioane de dolari.