Social

Postul intermitent : Ce este și ce beneficii are

Postul intermitent este un stil de alimentație în care mănânci într-o anumită perioadă a zilei și nu mănânci nimic în orele rămase. Perioada de post intermitent favorizează arderea grăsimilor, pierderea în greutate și autofagia.

Postul intermitent nu este o dietă în sine, ci un stil alimentar care alternează perioadele de post cu cele ale unei alimentații normale, echilibrate, dar lipsite de restricții severe.

„În general sunt mai multe opțiuni pentru acest post intermitent. Este un interval în care, de exemplu, timp de 16 ore nu ai voie să mănânci, iar în intervalul de opt ore, se permite consumul oricăror alimente. Persoana foarte slăbi foarte bine în greutate. Este un post și mai strict, când este permisă o fereastră de patru sau șase ore în care persoana mănâncă”, a declarat medicul endocrinolog, Stela Vudu.

Un studiu publicat în revista medicală americană Cell Metabolism arată că postul intermitent poate reduce factorii de risc pentru boli precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare și cancerul. Unele cercetări separate, menționate de Harvard Health Publishing, au demonstrat că postul intermitent, la care au fost supuși șoarecii de laborator cu o greutate peste cea normală și cu boli metabolice, a dus la pierderea în greutate și la reglarea tensiunii arteriale, a colesterolului și a glicemiei. În plus, șoarecii cărora li s-a impus o astfel de dietă au trăit cu circa 20% mai mult, fără a prezenta afecțiuni cronice.

Prin urmare, postul intermitent este un model alimentar ce poate aduce beneficii sănătății. În orice caz, este indicat să discuți cu medicul înainte de a-l adopta, pentru că se asociază cu riscuri. Dacă optezi pentru acest stil de viață, asigură-te că dieta este variată, echilibrată și sănătoasă.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult