Internațional

Președinta Crucii Roșii a avut o întrevedere cu liderul Hamas în Qatar

Crucea Roșie a anunțat luni seară că președinta a mers în Qatar pentru a se întâlni cu liderul Hamasului palestinian, Ismail Haniyeh, cu scopul „a avansa în problemele umanitare legate de conflictul armat din Israel și Fâșia Gaza”, un teritoriu palestinian guvernat de această mișcare, informează Agerpres.

AFP
Sursa: AFP

„Președinta Mirjana Spoljaric s-a întâlnit cu Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, și separat cu autoritățile din Qatar”, a făcut cunoscut Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) într-un comunicat.

Această vizită a avut loc în timp ce Qatarul, care mediază pentru a încerca să obțină eliberarea ostaticilor israelieni ținuți în Fâșia Gaza, a afirmat duminică că au rămas doar obstacole „foarte minore” înaintea încheierii unui acord.

Potrivit CICR, vizita președintei organizației se înscrie în cadrul eforturilor de a purta "discuții directe cu toate părțile pentru a îmbunătăți respectarea dreptului internațional umanitar".

Organizația a subliniat că Mirjana Spoljaric s-a întâlnit, de asemenea, de mai multe ori în ultimele săptămâni, cu familii ale ostaticilor deținuți în Gaza, precum și cu înalți responsabili israelieni și palestinieni.

În acest sens, CICR „insistă ca echipele (ei) să fie autorizate să viziteze ostaticii pentru a se asigura de bunăstarea lor și pentru a le administra medicamente și pentru ca ostaticii să poată comunica cu familiile lor”.

„Trebuie să se ajungă la acorduri care să permită CICR să-și desfășoare activitatea în deplină siguranță. CICR nu poate intra cu forța în locurile în care sunt ținuți ostaticii și nici nu știm unde se află”, a precizat CICR.

Armata israeliană estimează că aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatici în Fâșia Gaza în cursul atacului fără precedent al Hamas din 7 octombrie asupra teritoriului israelian. Acest lucru a făcut aproximativ 1.200 de morți în Israel, în principal civili, potrivit unui raport al autorităților israeliene.

Ca represalii, Israelul bombardează fără încetare Fâșia Gaza și desfășoară de la 27 octombrie o operațiune terestră cu scopul de a „anihila” mișcarea islamistă, aflată la putere în teritoriul palestinian asediat. Aceste lovituri israeliene asupra Gaza au provocat peste 13.300 de morți, dintre care peste 5.600 de copii, potrivit guvernului Hamas.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult