Politic

Maia Sandu, Volodimir și Olena Zelenski au adus omagiu victimelor Revoluției Demnității, la Kiev

De Ziua Demnității și a Libertății, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și prima doamnă Olena Zelenska au adus un omagiu activiștilor care au murit în timpul Revoluției Demnității. La eveniment a participat și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, anunță Președinția ucraineană. Totodată, La Kiev, șefa statului va avea discuții cu președintele Ucrainei și cu președintele Consiliului European despre următorii pași în parcursul european.

president.gov.ua
Sursa: president.gov.ua

Volodimir Zelenski și Olena Zelenska, împreună cu Maia Sandu, au instalat candele la crucea de pe Aleea celor o sută de Eroi Cerești din Kiev. De asemenea, participanții au adus un omagiu memoriei activiștilor căzuți.

Ziua demnității și a libertății este marcată în Ucraina la 21 noiembrie, în amintirea protestelor Euromaidan de la Kiev începute pe 21 noiembrie 2013 împotriva fostului președinte Viktor Ianukovici, care a refuzat în ultimul moment să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Pentru al doilea an consecutiv, Ziua demnității și libertății este marcată pe fondul invaziei pe scară largă a Rusiei, care a început la 24 februarie 2022.

Apărarea demnității și a libertății a costat multe vieți ale patrioților ucraineni: 106 persoane au fost ucise și peste 2 000 au fost rănite. În primăvara anului 2014, Rusia și-a lansat agresiunea armată, care a fost însoțită de ocuparea Crimeei și a unor părți din regiunile Donețk și Luhansk.

Maia Sandu se află la Kiev pentru discuții cu președinții Zelenski și Michel despre următorii pași în parcursul european

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Kiev, pentru a discuta cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, următorii pași în aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE, sporirea securității regionale și sprijinul continuu al UE pentru reforme și dezvoltare în țările noastre, a precizat Președenția Republicii Moldova într-un comunicat.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult