Social

Kinetoterapia: ce este și cum funcționează

Kinetoterapia (KT) este o formă de terapie care folosește o varietate de exerciții fizice, mișcări active și pasive sau masaj pentru recăpătarea sau ameliorarea sănătății și mobilității unor segmente afectate după boală sau accidentare.

În zilele noastre tehnicile și metodele de kinetoterapie s-au diversificat și rafinat, fiind aplicate în numeroase patologii de la cele acute, la cele cornice.

„Unul din scopurile principale ale kinetoterapiei este profilaxia. Kinetoterapia ne ajută să preveim unele problem ale sănătății, cum ar fi tensiunea, diabetul zaharat, problemele degenerative ale coloanei vertebrale și articulațiilor, de aceea profilaxia este esențială”, a declarat Igor Cambur, kinetoterapeut.

La kinetoterapie pentru copii, scopul principal este de a asigura condițiile necesare pentru o dezvoltare normală și armonioasă a organismului și prevenirea apariției deficiențelor fizice.

„Trebuie să implicăm copilul într-o activitate fizică regulată, în care să antrenam capacitățile sau calitățile fizice, ca să poată duce acel ghiozdan greu care și-l propune. O altă problemă în zilele noastre sunt telefoanele și poziția cu capul în jos, are un impact mult mai dăunător”, spune specialistul.

Un procent de aproximativ 15% din populația lumii are o boală cronică degenerativă care duce la limitarea fizică. Pe lângă ei, pacienți de toate vărstele cu leziuni osteomusculare, motorii, psihice sau dizabilități au nevoie de intervenția unor profesioniști în kinetoterapie și reabilitare pentru ca starea lor de sănătate să se amelioreze.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult