Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Nicolae Negru: Miza Rusiei este să răstoarne guvernarea din țara noastră, deoarece are nevoie de un cuțit în spatele Ucrainei

Miza Rusiei este să compromită această guvernare ca să demonstreze că și președinta Maia Sandu nu se bucură de sprijinul cetățenilor Republicii Moldova. Acum trebuie să ne așteptăm la alte acțiuni, fiindcă interesul Rusiei este să destabilizeze situația în țară și se răstoarne această guvernare, deoarece are nevoie de un cuțit în spatele Ucrainei. Declarațiile aparțin editorialistului „Ziarului Național”, Nicolae Negru, și au fost exprimate în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1.

Vedeți în continuare textul interviului.

Radu Osipov: Domnule Negru, bună seara, bine ați venit!

Nicolae Negru: Bună seara.

Radu Osipov: Considerați că există un câștigător clar în aceste alegeri și Dumneavoastră ați făcut totalizarea rezultatelor privind consilierii: Consiliul Municipal Chișinău și Consiliul Municipal Bălți. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) - peste 300 de mii de voturi. Partidul Socialiștilor (PSRM) - 181 de mii; Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – 85 de mii de voturi. Așadar, cine a câștigat totuși aceste alegeri?

Nicolae Negru: Bine, depinde din ce punct de vedere ne uităm. În cifre absolute și relative, a câștigat PAS. A luat cele mai multe voturi în consiliile raionale și municipale și a obținut cele mai multe voturi în primării. Prin urmare, putem să spunem că PAS este câștigătorul acestor alegeri, iar pe locul doi este PSRM.

Dacă comparăm cu anul 2019, când au avut loc precedentele alegeri locale generale, atunci PAS este în câștig, în creștere. PSRM este în descreștere, mai cu seamă PSRM a pierdut în zona centrală a țării, în zona Chișinăului, foarte multe voturi, dar a câștigat la nordul țării vreo patru centre raionale. A avut acolo majoritatea, în unele cazuri chiar mai mult de 50%. Dar, dacă comparăm cu 2019, este în pierdere. Deși liderul socialiștilor se declară câștigător, vorbește pe un ton triumfător. Desigur că PAS putea să obțină un rezultat mai bun. A și spus aici Lucia Vieru că în orașele mari, în municipii, PAS nu a câștigat. A câștigat în unele centre raionale.

Radu Osipov: Cum se explică acest contrast, de fapt, că la votul la nivel național PAS este pe primul loc, dar nu a reușit să obțină primării în cele mai mari orașe din Republica Moldova?

Nicolae Negru: Alegerile locale, în general, sunt și despre candidați. Se votează candidatul, depinde cât de profesionist este el, câtă încredere au cetățenii. Vedeți, paradoxal, de exemplu, Partidul Social Democrat European, care pe scena politică nu era atunci când se fac previziuni, sondaje, nu figurează printre primele partide acolo, dar a obținut multe primării și a obținut mandate și în consiliile raionale și municipale. Asta înseamnă că candidații, reprezentanții acestor partide, sunt cunoscuți de alegători și au încredere alegătorii în profesionalismul lor. E adevărat că unii din acești candidați au trecut pe la mai multe partide. Au început de la comuniști, pe urmă la democrați, la liberal-democrați și așa mai departe. Unii au ajuns și la PAS, dar asta îi deosebește pe ei - profesionalismul. Și ne amintim că Partidul Democrat din care au ieșit sau în urma căruia au rămas, dar și mai multe formațiuni de pe scena politică. Unul este Partidul Social Democrat European, Mișcarea „Respect Moldova”, mai sunt și altele. Partidul Democrat se deosebea pe scena politică prin faptul că avea multe voturi în alegerile locale, dar rezultatele nu străluceau în alegerile parlamentare. Încet, încet, a trebuit să depună eforturi și să-și îmbunătățească rezultatele. Paradoxal, în municipiul Chișinău Partidul Democrat lua 3%, deci nu avea succes la publicul din Chișinău. Chișinăul este un oraș deosebit. Deosebit în sens că alegătorii de aici sunt foarte informați. Să ne amintim că și în perioada guvernării comuniste, comuniștii luau în Republica Moldova în alegerile parlamentare până la 50 și sub 50 și dincolo, iar Chișinăul nu l-au putut câștiga niciodată.

Radu Osipov: Ion Ceban și noul său partid MAN au câștigat la Chișinău, dar nu și în restul raioanelor și comunităților locale.

Nicolae Negru: MAN și Ion Ceban au încercat să se poziționeze în afara acestei lupte geopolitice. În primul rând, el de fapt a acceptat integrarea europeană a Republicii Moldova, a zis că vorbim limba română. Prin urmare, și prin activitatea lui ca primar și prin declarațiile lui politice, el a câștigat încrederea unei părți din electoratul proeuropean. Altfel nu putea să câștige aceste alegeri. Și această mișcare de desprindere de PSRM nu este simplă. Din punctul meu de vedere, este determinată și de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Și această relație cu Rusia acum este pusă sub semnul întrebării. Unde duce această relație? Și e normal că unii politicieni încearcă să sară din barca Rusiei și să urce în barca Uniunii Europene?

Radu Osipov: Și totuși opțiunea geopolitică proeuropeană cât de populară este acum? Și dacă este pe mâini bune, cum credeți?

Nicolae Negru: Opțiunea proeuropeană poate fi dedusă din voturile de pe listele de partid în consiliile raionale și municipale. Ai spus că PAS a obținut 305 mii de voturi. De fapt, nu contează de unde le obții, din sate sau din orașe, din centre raionale. 305 mii de voturi e o cifră solidă. Dacă adunăm voturile pentru partidele proeuropene și pentru partidele clar pro-ruse, vedem că raportul de forțe e de 67 undeva la 33 maximum. Atât pot lua partidele pro-ruse. Deci putem spune că, în contradicție cu ce declară Moscova, foarte deseori actuala guvernare și cursul proeuropean al actualei guvernări nu este susținut de majoritatea populației. Iată, aceste alegeri demonstrează că nu e adevărat ce spune Moscova, că e sprijinit cursul proeuropean al Republicii Moldova în proporție de 67 sub 70%. Alegătorii au votat pentru acest curs.

Radu Osipov: Domnule Negru, care a fost miza Rusiei în aceste alegeri locale? Am văzut că excluderea formațiunii Șor și a sateliților săi nu a generat o percepție de victimizare, cum au încercat ei, dar unii candidați de rezervă au obținut rezultate bune, de exemplu, la Orhei și în alte localități.

Nicolae Negru: Să ne gândim cum poate un candidat pe care nu îl cunoaște nimeni, pe care îl vede prima dată, care nu poți spune că posedă calități oratorice sau calități politice deosebite, cum poate în câteva zile să intre în cursă și să câștige alegerile într-un oraș mare? Așa precum e în municipiul Orhei, de exemplu, sau în Autonomia găgăuză, o persoană absolut necunoscută a intrat în turul doi.

Radu Osipov: Sau v-ați referit la alegerile pentru bașcan?

Nicolae Negru: Da, la bașcanul Găgăuziei m-am referit. S-a întâmplat același lucru și în Bălți, în turul doi a ieșit o persoană care parcă era căzută din pod.

De fapt, cum se întâmplă acest lucru? Asta înseamnă că e pregătit teren pentru așa ceva. Unii glumesc, dar gluma are sens că dacă se va pune un scaun și Șor va spune să votați acest scaun, l-ar vota. De ce? Fiindcă în prealabil au fost mituiți o bună parte din alegători. Serviciul de Informații și Securitate vorbește de acea schemă, a publicat în raportul ei despre 50 de milioane de euro că au fost sifonate, aici, în Republica Moldova. Îți dai seama că poți cumpăra mulți alegători și, la momentul potrivit, le spui, deocamdată nu știm numele candidatului, s-ar putea ca azi e acesta, mâine va fi altul, dar atunci când vă facem semn, vă dăm semnal: Votați pentru candidatul respectiv. Așa s-au obținut aceste voturi.

Pe urmă vedem că s-au publicat liste din primării, primarii primind sume mari de bani: 10 mii de euro, 14 mii de euro… E o sumă serioasă! Cetățeni primind. E adevărat, ancheta încă se desfășoară.

Astfel, în mod evident, Rusia a încercat să acapareze puterea locală în mai multe regiuni ale Republicii Moldova. Să sperăm că nu i-a reușit, cel puțin așa se văd lucrurile de pe acum. Cu excepția Orheiului și a Autonomiei găgăuze, s-au încercat și alte mișcări. Și miza Rusiei este să compromită această guvernare. Ca și cum să găsească confirmare la spusele ei sau să demonstreze că actuala guvernare și Maia Sandu nu se bucură de sprijinul cetățenilor Republicii Moldova. Poftim dovada! Iată că dovadă nu este și acum trebuie să ne așteptăm la alte acțiuni. Fiindcă interesul Rusiei, desigur, este să destabilizeze situația, se răstoarne această guvernare, fiindcă are nevoie de un cuțit în spatele Ucrainei.

Radu Osipov: Domnule Negru, vă mulțumesc mult pentru aceste explicații. Vă mai așteptăm „În Context”.

Nicolae Negru: Și eu vă mulțumesc.

Citește mai mult