Social

Refugiații din Ucraina pot beneficia absolut gratuit de tratament de hemodializă în Republica Moldova

Hemodializa sau dializa este procesul de curățare a sângelui unei persoane ai cărei rinichi nu mai funcționează normal. Este una dintre cele mai eficiente metode de tratare a insuficienței renale avansate. Ședințele pot fi efectuate în spital, la domiciliu sau într-un centru special, cum ar fi Centrul de dializă nr.1 din Chișinău. Ucrainenii Mykola Kucer și Aliona Daranuța sunt tratați în prezent aici. Rinichii Alionei au încetat să mai funcționeze normal după nașterea celui de-al doilea copil. Nașterea a fost grea, iar rinichii ei au cedat, spune femeia. Iar războiul i-a înrăutățit situația. Aliona Daranuta a povestit despre aceasta în cadrul emisiunii "Щотижневик" la postul de televiziune Moldova1.

„Rinichii nu au funcționat. Sunt deja al doilea an aici. Sunt mulțumită de tot ce mi se oferă. Totul este asigurat. Și pastilele, pentru că am și hemoglobina scăzută. Sunt mulțumită de toate!”, spune Aliona Daranuța, ucraineancă.

Mykola face dializă din aprilie 2019. Bărbatul spune că nu a vrut să părăsească Ucraina atunci când a început războiul, dar, din cauza bombardamentelor constante, au început întreruperile de curent. Sesiunile de dializă au fost întrerupte, iar starea lui s-a deteriorat semnificativ: „Au fost întreruperi de curent. Aparatele nu-și puteau face treaba și, în consecință, starea mea s-a agravat. Atunci soția mi-a spus: "Gata, plecăm!".”

A contactat un voluntar și a aflat că există un centru de dializă bun în Chișinău. Este gratuit. De un an și jumătate vin aici.

Refugiații ucraineni sunt incluși în programele naționale de sănătate din Republica Moldova și au dreptul la unele medicamente și asistență medicală, inclusiv la servicii de dializă. Majoritatea pacienților sunt programați pentru trei ședințe pe săptămână, iar ședința de hemodializă în sine durează între 3 și 5 ore.

„De fapt, aici se face totul perfect. Cred că avem și noi astfel de spitale, doar că sunt cu plată și foarte scumpe. Cinci mii de grivne ar trebui să plătesc la noi în Odesa. Dar este scump. Nu mi-aș putea permite", a declarat Mykola Kucer.

Aliona Daranuța a subliniat că a reușit cu ușurință să obțină ajutorul necesar și i-a sfătuit pe toți cei care au nevoie de dializă să se adreseze la Spitalul Republican din Chișinău: „Recomand tuturor celor care au nevoie de dializă să se adreseze la Spitalul Republican din Chișinău. Eu nu am avut nicio problemă. Aveți nevoie doar de documente care să confirme că aveți într-adevăr nevoie de dializă”.

Noi am rugat-o pe Liliana Calestra, medicul-șef al Centrului de dializă nr. 1 din Chișinău, să ne povestească mai multe despre cum anume poate ajunge un ucrainean la o sesiune de dializă.

„Pentru a avea acces la dializă, pacientul trebuie să se programeze on-line sau la telefon. Este necesar să prezinte actul de identitate și un extras medical care conține anamnesticul bolii. Datele despre programul de dializă. Programul de tratament. Investigațiile necesare. În dependență de disponibilitate, pacientul este programat la ședințele ulterioare de dializă. Vă rugăm din timp să vă programați! În caz de urgență, în lipsa serviciului regulat de dializă, vă puteți adresa direct la Centrul de dializă și vă putem asigura cu dializă”, a declarat Liliana Calestru, medic nefrolog.

Pentru a obține mai multe informații despre serviciile de dializă în Republica Moldova, apelați la numărul: 022 02 62 61. În funcție de locul de reședință, veți fi direcționat către unul dintre cele două centre de dializă din Chișinău sau către centrele de dializă din Bălți sau Cahul.

Serviciile de dializă sunt gratuite. Costurile sunt acoperite de Organizația Internațională pentru Migrație în Republica Moldova prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în baza unui acord de parteneriat semnat între cele două instituții.

Autor: Daria Russu

Citește mai mult