Politic

Republica Moldova găzduiește ministeriala Inițiativei Central Europene

Reuniunea anuală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE) se desfășoară în perioadă 21-22 noiembrie la Chișinău. La eveniment participă înalți oficiali și reprezentanți ai statelor și organizațiilor internaționale din 20 de țări. Republica Moldova a deținut Președinția în cadrul ICE pe parcursul anului curent, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAIEI).

După Reuniune, vicepremierul Nicu Popescu, vice-ministrul afacerilor externe al Republicii Albania, Besart Kadia și secretarul general al Inițiativei Central Europene Roberto Antonione vor susține declarații de presă.

Inițiativa Central Europeană (ICE) este o formă flexibilă de cooperare regională, care reunește 9 state membre UE și 8 state nemembre UE. Din ICE fac parte Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina și Ungaria.

Republica Moldova a devenit membru ICE la 8 noiembrie 1996, la Summit-ul de la Graz al Șefilor de Guvern ai țărilor membre ale acestei organizații. Potrivit MAEIE, în 2008, Moldova a deținut Președinția ICE (PiE), pentru prima dată de la dobândirea statutului de membru al Inițiativei. Pe perioada PiE, Moldova a acționat pentru consolidarea cooperării dintre statele membre și non-membre UE, în vederea facilitării transferului de expertiză și acordarea de asistență punctuală în domenii relevante pentru relația cu UE, mai precizează Ministerul de Externe de la Chișinău.

Inițiativa Central Europeană (ICE) este cel mai vechi și cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa, cu statut de observator în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult