INTERVIU // Carolina Bugaian: Comunitatea femeilor din cadrul AFAM creează noi istorii de succes
Pentru a-și deschide o afacere, femeile din țara noastră sunt încurajate și sprijinite de Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM). Odată cu începerea războiului în Ucraina, Asociația a venit în ajutorul femeilor refugiate. Le-a instruit cum să genereze idei de business și să-și valorifice potențialul antreprenorial. Subiectele au fost discutate cu președinta AFAM, Carolina Bugaian, în cadrul unui interviu pentru Moldova 1.
Vedeți în continuare textul dialogului.
Lucia Vieru: Ne spuneți mai multe detalii de unde a pornit ideea de creare a acestei asociații și care a fost scopul ei inițial?
Carolina Bugaian: AFAM a fost, într-adevăr, creată acum 10 ani de către nouă doamne foarte inspirate pentru a face ca fiecare fată și femeie din Republica Moldova să se simtă cu adevărat abilitată și, de fapt, să facă ceea ce își dorește ea să facă. Misiunea AFAM este de a ajuta femeile să-și parcurgă acel vis ca să-l facă realitate. Anul acesta am avut cea de-a doua conferință a Asociației, care a avut drept generic ”Visul prinde aripi. Putere și reziliență pe timp de incertitudine”. Ce am discutat în cadrul acestei conferințe este faptul că abilitarea economică a femeilor și incluziunea femeilor, atât în câmpul de muncă, cât și în economia națională, nu este doar o problemă socială sau o problemă a femeii.
Atunci când în țară 52% a societății reprezintă de fapt partea feminină, iar când ele sunt cuprinse în ciclul economic doar în proporție de 42%, având și un nivel mai înalt al educației - 25% femei față de 18% bărbați, totuși, implicarea lor, conform ultimului Studiu MACKENZIE, a demonstrat că va ajuta economia națională să crească cu cel puțin 8% la produsul intern brut. Ceea ce ne dorim foarte mult.
Orice țară își dorește o creștere economică. Or o creșterea economică, în primul rând, reprezintă și mai multe impozite achitate la stat, mai puține indemnizații. Mai multe din aceste fonduri vor fi orientate către investiții, dezvoltare și așa mai departe. De aceea și vorbim despre faptul că o femeie abilitată economic generează de fapt mai multe beneficii pentru întreaga economie a Republicii Moldova.
Lucia Vieru: Odată cu începerea războiului în Ucraina, Republica Moldova a devenit gazdă pentru mulți refugiați din țara vecină, în special pentru femei. Autoritățile de la noi au venit în sprijinul acestora. Cum s-a implicat asociația pe care o reprezentați să ajute aceste femei?
Carolina Bugaian: Sigur că Asociația femeilor Antreprenoare din Moldova este, în primul rând, și despre solidaritate. Atunci când am văzut că majoritatea din refugiate, circa 80% din refugiații din Ucraina reprezintă femei și copii, am zis că trebuie neapărat să întreprindem niște acțiuni. Împreună cu Consiliul Național al Tineretului am aplicat la un proiect finanțat de către UN Women (Organizația ONU care oferă programe, politici și standarde pentru a susține drepturile femeilor și pentru a asigura întregul lor potențial) și Fondul pentru PACE al ONU, pentru a ajuta aceste doamne să se includă și să se adapteze mai ușor la societatea din Republica Moldova.
Astfel, în februarie anul curent, am demarat un proiect în cadrul căruia am efectuat instruiri. Cum să îți creezi o idee de afaceri? Cum să-ți creezi un business plan, cum să deschizi o întreprindere? Am deschis și Clubul de Solidaritate, unde aceste refugiate pot veni cu diverse întrebări referitor la cum să-și deschidă întreprinderea. Cum să-ți creezi un CV? Cum să te pregătești de un interviu de angajare pe partea de abilități?
Pe partea de abilități și particularități culturale. De fapt, deși suntem foarte apropiați, totuși, există anumite diferențe culturale. Referitor la studierea limbii române, limbii engleze. De asemenea, au fost organizate și vizite de studiu în cadrul întreprinderilor din Republica Moldova pentru a le arăta care sunt oportunitățile de angajare.
De asemenea, am efectuat masterclass-uri cu doamne din Ucraina, care deja au reușit să-și deschidă o afacere aici, în Republica Moldova. Proiectul este într-adevăr de succes. Am avut peste 100 de refugiate din Ucraina care au participat în cadrul diverselor activități din cadrul proiectului.
La conferința despre care v-am vorbit anterior a fost organizat și un târg de cariere și o expoziție a meșteșugăritului pe care aceste doamne îl fac, pentru a-și vinde lucrările și a genera venituri pentru ele și familiile lor din Republica Moldova.
Lucia Vieru: Cu ce idei de afaceri, start-up-uri au venit femeile din Ucraina și cum pot obține ele finanțare pentru implementarea acestor idei?
Carolina Bugaian: În cadrul AFAM mai avem încă un proiect finanțat de către Consiliul de Refugiați din Norvegia și Guvernul Germaniei, care anume și au venit cu alocare de granturi pentru ideile de afaceri și business-planuri.
Pentru aceasta a fost efectuat un concurs. 20 de doamne au primit aceste granturi. Ideile sunt diverse, de exemplu, una dintre doamne aici a deschis o afacere de fabricare a ciocolatei artizanale. Ea oferă masterclass-uri pentru doamne, pentru copii. Fie își doresc să sărbătorească o zi de naștere altfel, unde poți să-ți faci ciocolată ta, să înveți cum să o faci. De asemenea, alte masterclass-uri.
O altă doamnă din Ucraina și-a deschis o afacere în care prestează servicii de consiliere și psihologie. Vine și povestește despre cum e să savurezi fiecare moment din viață și să te bucuri de fiecare clipă trăită.
O altă doamnă a deschis Centrul „Logoped Magician” pentru copii. Este al doilea centru al ei, altul îl are în Odesa. Ajută copiii cu autism sau sindrom Down pentru a depăși fricile și a începe să vorbească cursiv, a dezvolta motorica, ca să se dezvolte. Este un centru foarte frumos de incluziune, unde deja sunt peste 70 de angajați din Republica Moldova și refugiați din Ucraina.
Lucia Vieru: Care este feedback-ul femeilor din Ucraina, după ce primesc această susținere, acest ajutor?
Carolina Bugaian: Ele sunt foarte mulțumite și foarte recunoscătoare proiectului AFAM. Pe lângă susținerea financiară pe care o primesc și sprijinul din partea AFAM, se bucură foarte mult și de crearea comunității. Au fost puse bazele acesteia în cadrul acestui proiect, pentru că multe dintre ele nici ele între ele nu se cunoșteau. Și astfel au venit și cu idei de colaborare, precum vă povesteam anterior. Cu masterclass-urile sau anumite idei de a crea start-up-uri între doamnele din Ucraina și deja antreprenoarele din Republica Moldova. Comunitatea creată de AFAM e cu adevărat ceva foarte frumos și acest sprijin care apare între doamne creează noi istorii de succes.
Lucia Vieru: Vă mulțumesc pentru interviu.
Carolina Bugaian: Eu vă mulțumesc.