Eurovision

INTERVIU // Andrei Zapșa: Sperăm să avem o echipă suficient de bună ca să aducem Eurovisionul în Republica Moldova

Compania „Teleradio-Moldova” a dat startul etapei naționale Eurovision 2024. Artiștii care vor să reprezinte țara noastră la cel mai prestigios concurs european de muzică pot depune dosarele de înscriere. Selecția se va desfășura în trei etape: examinarea dosarelor, audieri live și se va încheia cu finala națională.

Despre condițiile de înscriere în competiție, dar și despre prevederile Regulamentului din acest an, a relatat Andrei Zapșa, director general adjunct pentru dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”, în cadrul ediției de știri de la Moldova 1.

Găsiți mai jos textul interviului.

Leanca Lașco-Rață: Bună ziua și bine ați venit!

Andrei Zapșa: Vă mulțumesc mult pentru această invitație, pentru că într-adevăr este extrem de important să comunicăm publicului despre ce facem pe dimensiunea europeană.

Leanca Lașco-Rață: Așadar, astăzi a fost dat startul pentru înscrieri. Ce presupune mai exact?

Andrei Zapșa: Într-adevăr, astăzi a fost lansată etapa de înscriere a candidaților pentru acest concurs, care va lua sfârșit pe data de 22 decembrie, la ora 17:00. Deci, orice doritor poate să-și depună dosarul complet în conformitate cu Regulamentul publicat pe site-ul www.eurovision.md.

Respectiv, de pe 22 decembrie până pe 29 decembrie vor fi analizate toate dosarele și, în cazul în care sunt complete și corespund întru totul prevederilor Regulamentului, acestea vor fi admise pentru etapa următoare: audițiile Live. Acestea vor fi organizate pe data de 13 ianuarie. Prin urmare, un juriu selectat de Compania „Teleradio-Moldova” va decide asupra a 10 candidați care vor trece în etapa finalei naționale din 17 februarie, unde va vota și juriul, și publicul telespectator, cu o pondere de câte 50 de procente fiecare.

După, sperăm ca în una din zilele de 7 sau 9 mai, echipa Republicii Moldova să se califice pentru finala internațională Eurovision, care va avea loc pe data de 11 mai 2024 la Malmo, în Suedia.

Leanca Lașco-Rață: Așadar, să revenim un pic la dosare, dacă puteți să ne spuneți care sunt criteriile de admitere sau cum trebuie să fie, ce trebuie să întrunească viitorii participanți ai concursului. Poate avem unele noutăți în acest an?

Andrei Zapșa: Nu sunt noutăți. Principiul este unul general, așa cum a fost și în etapele precedente. Este important de reținut că participanții trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova ori cel puțin 50% din echipa artistică trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova. Atât timp cât este vorba despre soliști, nu pot fi mai mult de șase persoane în echipa artistică, fie coregraf, fie vocaliști. Chiar pentru a nu specula și pentru a nu scăpa ceva din vedere, îndemn participanții potențiali să citească cu atenție acest Regulament. Pentru că este foarte important să nu le scape niciuna din hârtiile care trebuie depuse.

Totodată, un lucru important de reținut este - cântecele pot fi în diverse limbi, iar atât timp cât nu sunt în limba română, este necesară anexarea unei traduceri a textului acestui cântec. Cam astea ar fi lucrurile cele mai importante. Important este să păstreze neapărat termenii pentru că asta poate fi un criteriu pentru descărcare.

Leanca Lașco-Rață: Dacă e să ne uităm după anii trecuți, cât de dorit este acest concurs pentru interpreții de la noi?

Andrei Zapșa: Vreau să vă zic că este un concurs extrem de așteptat și de nume noi, dar și de nume consacrate ale muzicii din Republica Moldova. În acest context, noi avem așteptări foarte mari în acest an și ne dorim să avem participanți diferiți, pentru că asta este ceea ce face concursul acesta interesant.

Având în vedere că de la începutul Eurovision sunt 52 de state care au participat cel puțin o dată în cadrul acestei competiții, totodată, este a treia oară când Malmo găzduiește acest concurs, situând Suedia pe poziția a treia împreună cu Irlanda, care are organizate câte șapte ediții Eurovision. Mai mult decât ele are doar Regatul Unit al Marii Britanii, cu nouă ediții ale acestei competiții.

Nouă ne rămâne doar să sperăm că echipa Republicii Moldova va fi suficient de bună și suficient de convingătoare pentru publicul european. Nici nu știți cum aducem o ediție Eurovision, într-un final, în Republica Moldova.

Leanca Lașco-Rață: Să fie așa! Voiam să vă întreb cât de important este în general acest concurs pentru imaginea țării noastre? Pentru că am văzut pe parcursul anilor, de exemplu, că piesele „Zdob și Zdub” sau a lui Pasha Parfeni au fost cele care erau dintre cele mai populare și datorită cărora mulți străini au aflat de Republica Moldova.

Andrei Zapșa: Este un lucru categoric adevărat, în contextul în care foarte mulți europeni, și nu doar, află pentru prima dată despre Republica Moldova anume din această competiție. Și fac un efort pentru a găsi statul nostru pe hartă, ceea ce ne bucură.

În același timp, am avut multiple participări memorabile, după cum ați menționat, care au devenit virale din varii motive. Ne dorim și în acest an să repetăm performanțele sau să le depășim chiar.

Sloganul Eurovision din anul acesta a fost declarat „Uniți prin muzică” și acesta este lucrul pe care îl promovează acest concurs. Respectiv, cu cât mai vizibili suntem pe arena europeană și internațională, cu atât mai bine pentru Republica Moldova.

Leanca Lașco-Rață: Și o ultimă întrebare. Cât de importantă este creativitatea, pentru că am văzut deja ani la rând că nu e doar un concurs muzical. Ci e un concurs de show-uri: cine mai frumos, mai expresiv își reprezintă țara.

Andrei Zapșa: Este în același timp un concurs de abordări și de spectacol, pentru că e într-adevăr o veritabilă celebrare a muzicii și a diversității. Dar este și un concurs muzical, lucru care nu trebuie să ne scape. Originalitatea este un criteriu esențial pe care îl apreciază, conform Regulamentului, juriul acestei competiții. De aceea noi vrem să vedem creații inedite. Apropo, în acest context, este important să menționăm că aceste cântece nu trebuie să fie publicate până la data de 1 septembrie a anului curent pentru a fi eligibile.

Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumesc tare mult pentru prezența în platou. Vă mai aștept și cu alte ocazii la știrile prânzului.

Andrei Zapșa: Cu multă bucurie.

Citește mai mult