Economic

INTERVIU // Ion Plămădeală: Moratoriul - o măsură posibilă pentru a salva agricultorii

Fermierii au ajuns la Chișinău cu aproximativ 200 de tractoare, cu care vor să protesteze joi în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Asociația Forța Fermierilor a solicitat un moratoriu la plata penalităților și datoriilor față de creditori, moratoriu care ar trebui introdus printr-o decizie emisă de Comisia pentru Situații Excepționale. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, respinge această propunere pe motiv că nu ar exista soluții juridice.

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au blocat drumul de acces în orașul Chișinău, dinspre Sud, iar în timpul acțiunii de protest au fost și unele tensiuni între agricultori și șoferi, care s-au arătat nemulțumiți de faptul că traficul a fost parțial suspendat. Reportera Valeria Tăbîrță a fost la fața locului și a avut un dialog cu Ion Plămădeală, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Găsiți mai jos textul interviului.

Valeria Tăbîrță: Domnule Plămădeală, bună seara! Una dintre revendicări este suspendarea importului de cereale. Nu este una nouă, Asociația a solicitat și mai înainte acest lucru, atunci când fermierii din țările UE, Est-Europene au obținut această suspendare. Deși ministrul Agricultorii anunțase de mai multe ori că importul nu este semnificativ, de ce insistați pe această suspendare de import și tranzit doar pe calea ferată? Vă presează prețurile, cum și ce va rezolva această suspendare de import de cereale?

Ion Plămădeală: Importul de cereale este o cauză care a dus la faptul că astăzi noi avem prețurile pe care le avem. Noi această problemă am ridicat-o începând cu luna mai, încă la discuția cu prim-ministrul, în care am insistat să fie luate aceleași măsuri ca și în țările noastre vecine, care au impus interdicții complete la importul de cereale. S-a încercat să fie monitorizat fluxul, să spunem că nu așa de multe cereale vin și nu e atât de semnificativ acest import și așa mai departe.

Deși, pe parcurs, chiar în luna august, i-am demonstrat domnului ministru că atunci când vin 30-40 de vagoane de floarea-soarelui asta nu înseamnă că e nesemnificativ. Noi nu avem floarea-soarelui? Noi nu avem cerealele noastre?

Dar, mă rog, bazându-se pe argumentul că nu putem trata problema unilateral cumva și că trebuie să fim solidari. Eu înțeleg că noi suntem solidari și noi am fost toată vremea și vrem să ajutăm vecinii noștri din Ucraina, prin toate metodele posibile si imposibile. Dar astfel nu trebuie să distrugem agricultorul, sectorul agrar în Republica noastră! Așa cum fac poponezii, așa cum fac și țările din vecinătatea noastră și susțin.

Eu am spus atunci premierului că nu am avea nici o problemă, dacă ar fi compensată diferența dintre prețul cu care se vinde și prețul de cost (prețul de vânzare este mai mic decât prețul de cost). Atunci nu este nicio problemă absolut.

Noi am atras atenția și la tranzitul cerealelor, fiindcă au fost cazuri când într-un fel parcă se făcea tranzit, dar de facto se făcea import și nimeni nu vroia să-și asume acest lucru. Dar rezultatele au fost demonstrate că au fost cazuri de acestea. Nu multe, dar au fost. Fapt ce a afectat grozav agricultorii noștri. Asta pe noi ne-a deranjat foarte mult.

Valeria Tăbîrță: Moratoriul privind penalitățile și datoriile - o cerință care a fost respinsă de Guvern din start. Câți dintre fermierii pe care îi reprezentați se confruntă cu acest risc de faliment, cu achitarea creditelor și cât de viabilă se pare soluția de recreditare pe care a propus-o ministrul Bolea?

Ion Plămădeală: Este o situație foarte gravă. Moratoriul pe care noi îl cerem este măsură posibilă de implementat pentru a salva agricultorii. Dar acum, vreau să vă zic că raionul Cantemir, raionul Cahul care au suferit de secetă anul acesta, practic, falimentează pe un cap. Este o catastrofă. E foarte grav. Cei care au mai obținut ceva roade, chiar dacă sinecostul e mare, iar prețul de vânzare e mai mic cumva mai acoperă (unele cheltuieli). Dar cei care n-au obținut roade defel sau au obținut foarte puțin sunt într-o situație foarte gravă.

Moratoriul dacă noi astăzi îl declarăm și îl anunțăm, atunci salvează acești agricultori. Fiindcă cei care prestează servicii ne aduc inputuri, ne aduc material semincer, iar agricultorii au datorii față de ei. Și ei ne presează într-un fel. Dar mai ales băncile la credite. Toți au credite, agricultură fără credite nu se face. Dar acum sunt presați toți și mai mult.

De ce noi insistăm acum, la moment? Fiindcă, de obicei, creditele se iau și, în prima jumătate de an, au vacanță până la prima roadă. Dar acum sunt ultimele luni și acum sunt ultimele taxe care trebuie achitate. Și dacă nu le achiți, practic, banca pune sechestru pe orișice și, practic, tot gajul pe care l-ai pus în bancă la jumătate de preț poți rămâne fără el. Și astfel, mulți gospodari, mulți agricultori rămân fără tehnică, fără terenuri. E strașnic. De aceea acest moratoriu este o salvare extraordinar de importantă, acum, azi. Nu mâine, și nu peste o săptămână, și nu când se va face un grup de lucru cu care o să analizăm, o să studiem și o să mai vedem. Asta este.

Valeria Tăbîrță: De multe ori agricultorii sunt criticați că investesc doar de dragul subvențiilor de la stat. Unde ați direcționat aceste investiții pe care le doriți ca Guvernul să le compenseze și dacă există restanțe pentru anul trecut?

Ion Plămădeală: Momentul investițiilor pe care le investim de dragul investițiilor, cam nu e corect spus. Eu cred că cei care tratează în așa mod problema, e o greșeală. Eu vreau să vă zic că o mie de lei oferiți prin subvenții mai aduc încă șapte mii de la agricultor. Deci, faptul că noi aveam un miliard de lei, la figurat să spunem, doar un miliard de lei din Fondul de Subvenționare, asta înseamnă că în agricultură s-au investit șapte miliarde.

Vă dați seama, noi dacă vrem să ne dezvoltăm, trebuie să mergem înainte. Dar dacă nu vrem să ne dezvoltăm și vrem să vindem totul nu știu cui, atunci nu facem nicio investiție și nu ne mișcăm defel.

Valeria Tăbîrță: Mâine mergeți cu tractoarele în PMAN. Ce urmează, ce intenționați să faceți dacă până la urmă nu veți ajunge la o înțelegere cu autoritățile?

Ion Plămădeală: E cam complicat de spus. Dar eu cred că până la urmă orice conflict, chiar să luăm și conflictele militare, se finalizează cu tratative și la masa de negocieri, la masa de dialog. La asta o să ajungem și noi. Numai că drumul de la situația de azi până la masa de tratative poate să dureze mult și poate să aibă foarte multe probleme. Noi ne dorim ca aceste probleme să nu fie și noi ne dorim ca oamenii aceștia acum să plece înapoi acasă, dar pentru asta este nevoie de hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale.

Valeria Tăbîrță: Și ultima întrebare, care este profilul Asociației Forța Fermierilor, una dintre cele mai mediatizate în ultimul timp? Ministrul Agriculturii susține că există aproximativ 30 de companii profesioniste și nu există una specializată pe cereale.

Ion Plămădeală: Dacă așa a spus domnul ministru, el nu cunoaște. Noi avem Asociația Producătorilor de Cereale, cu domnul Nicanor Buzovoi președinte. Acelea sunt asociații de profil. La noi e o asociație a agricultorilor, în general. Noi avem și crescători de bovine, avem și crescători de caprine, ovine și așa mai departe. Și avem și producători de cereale, avem și producător de struguri. La noi este multilaterală asociația și noi promovăm interesele la toți agricultorii, nu numai la cei care se ocupă cu un anumit gen de activitate. Dar celelalte asociații de profil au o reprezentanță mai îngustă. Noi suntem cei care ne străduim să apărăm interesele tuturor agricultorilor.

Valeria Tăbîrță: Vă mulțumim.

Citește mai mult