Politic

Republica Moldova se pregătește pentru începerea negocierilor de aderare la UE. Pașii ce urmează a fi întreprinși, discutați la Guvern

În perioada ce urmează, autoritățile de la Chișinău se vor concentra pe finalizarea reformelor în domeniul justiției, deoligarhizare și lupta cu fenomenul corupției. Pașii ce urmează să îi întreprindă în continuare Republica Moldova pe calea integrării europene au fost discutați în cadrul Comisiei guvernamentale pentru Integrare Europeană, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, se arată în comunicatul Guvernului.

Guvernul Republicii Moldova
Sursa: Guvernul Republicii Moldova

Potrivit Executivului, membrii Comisiei au examinat Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru anul 2023, rezultatele constatate și pașii următori pe care Republica Moldova îi va întreprinde în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

„Vom merge înainte cu aceeași motivație pentru a livra rezultate și a implementa calitativ agenda noastră de reforme. Concluziile Comisiei ne responsabilizează să muncim cu o intensitate și mai mare pentru a construi Europa aici, la noi acasă”, a declarat Dorin Recean, citat în comunicatul .

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremierul Nicu Popescu, a menționat că cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene au fost realizate în proporție de 94%, aceasta fiind rata care a stat la baza recomandării de începere a negocierilor cu Republica Moldova.

Ministrul Popescu s-a referit la evoluțiile pe cele 33 de capitole, menționând că Republica Moldova a progresat în domenii, precum achizițiile publice, libera circulație a capitalului, serviciile financiare, politicile sociale și politica externă.

„Este important să prioritizăm obiectivul european al țării noastre și să dăm dovadă de o mobilizare fără precedent”, a declarat Nicu Popescu.

Membrii comisiei s-au referit, de asemenea, la posibilitățile de îmbunătățire a Mecanismului național de coordonare a integrării europene, în special a grupurilor de lucru sectoriale, pentru a asigura elaborarea contribuției naționale la Pachetul de extindere pentru anul 2024.

Miercuri, Cabinetul de miniștri a aprobat înființarea Biroului pentru Integrare Europeană, care va pregăti țara noastră pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană și va coordona acest proces.

Amintim că pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European începerea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina.

Cele două țări au obținut statutul de țară candidată la aderare în iunie 2022.

Autoritățile de la Chișinău speră ca la summitul Consiliului European din decembrie să obțină o decizie favorabilă privind începerea negocierilor de aderare la UE.

Citește mai mult